Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/52070
Title: Габчак Н., Дубіс Л. Ужанський національний природний парк: особливості екотуристичної інфраструктури та перспективи розвитку
Authors: Габчак, Наталія Францівна
Дубіс, Лідія Францівна
Keywords: Туризм та рекреація, Ключові слова: екотуризм, природоохоронні території, туристична інфраструктура, сталий розвиток території.
Issue Date: Jun-2023
Publisher: Київ, Альфа - ПІК
Citation: Габчак Н., Дубіс Л. Ужанський національний природний парк: особливості екотуристичної інфраструктури та перспективи розвитку. Журнал «Географія та туризм» Наук. зб. /Гол.ред. Запотоцький С.П. та ін. – К: Альфа – ПІК, 2023. – Вип. 71. – Київ, 2023. – С. 3-10.
Series/Report no.: УДК 338.483(082) ББК 65.433я43 Г35;
Abstract: Мета. Метою статті є науково-практичні дослідження можливостей розвитку та використання екотуристичної інфраструктури в межаж Ужанського національного природного парку (Далі – УНПП) Закарпатської області. Методика. Сутність методики дослідження базується на інтеграції наукових підходів до дослідження різних аспектів розвитку екотуристичної інфраструктури на регіональному рівні. Основними методами дослідження є порівняльно-географічний, статистичний, описовий та аналітичний. Результати. Проаналізовано низку праць вітчизняних вчених, законодавчих, нормативно-правових, стратегічних та програмних документів, що регулюють туристичний рух в межах природоохоронних територій. Розкрито суть та потенціал території дослідження щодо можливостей розвитку екологічного туризму та передумов функціонування екотуристичної інфраструктури. Виокремлено структурні елементи екотуристичної інфраструктури, а саме: еколого-пізнавальні стежки, туристичні маршрути, візит-центри, інформаційні туристичні пункти та центри, спеціально обладнані зони, історико-культурні об’єкти, заклади розміщення і харчування туристів тощо.
Description: детальний аналіз екотуристичної інфраструктури Ужанського НПП, що розташований в межах Карпатського регіону Закарпатської області. На основі ґрунтовного аналізу досліджено природні та історико-культурні атракції, виокремлено найбільш туристично популярні маршрути в межах території дослідження. Окрім цікавих туристичних об’єктів (природних чи історико-культурних) визначено сучасний стан екологічних стежок та туристичних маршрутів, а також режим їх використання. Охарактеризовано основні проблеми та лімітуючі чинники туристичного використання та збереження природоохоронних територій. Подано детальну характеристику функціонування Ужанського НПП, зібрано та проаналізовано новітній матеріал природних та історико-культурних атракцій, еколого-освітніх стежок та туристичних маршрутів. Наукова новизна. Визначено основні акценти взаємозв’язку «урбанізоване суспільство – рекреант (турист) – природне середовище». Вперше виокремлено найпопулярніші туристичні пункти з належною інфраструктурою та інформаційно-рекламним супроводом.
Type: Image, 3-D
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/52070
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри туризму



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.