Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/52076
Title: Динаміка показників ниркової гемодинаміки у хворих на неалкогольну жирову хворобу печінки та ураження нирок, інфікованих COVID-19, на фоні комплексної терапії із використанням окреотид
Authors: Сабовчик, Катерина Василівна
Сірчак, Єлизавета Степанівна
Keywords: нелкогольна жирова хвороба печінки, ураження нирок, СOVID-19, ниркова гемодинаміка, лікування.
Issue Date: 2022
Publisher: Проблеми клінічної педіатрії
Citation: Сабовчик К. В., Сірчак Є. С. Динаміка показників ниркової гемодинаміки у хворих на неалкогольну жирову хворобу печінки та ураження нирок, інфікованих COVID-19, на фоні комплексної терапії із використанням окреотид / Проблеми клінічної педіатрії. 2022. – 3 (57). C. 31-37.
Abstract: Вступ. Особливої актуальності набуває дослідження можливих механізмів прогресування ураження печінки, а також формування ускладнень з боку різних органів і систем у період пандемії СОVID-19 та пошук ефективних методів їх корекції. Мета дослідження: дослідити динаміку показників ниркової гемодинаміки у хворих на неалкогольну жирову хворобу печінки (НАЖХП) та ожиріння і ураження нирок, інфікованих СОVID-19, на фоні комплексної терапії із використанням окреотид. Матеріали та методи. Обстежено 84 хворих на НАЖХП, ожиріння та ураження нирок на фоні інфікування COVID-19. Хворих поділено на дві групи залежно від методу лікування: в 1 групу увійшло 40 хворих на НАЖХП ожиріння та ураження нирок на фоні інфікування COVID-19, які отримували лікування відповідно до протоколу надання медичної допомоги хворим, що інфіковані COVID-19; 2 групу склали 44 хворих, яким додатково призначено окреотид. Усім хворим до та після лікування проведено ультразвукове дослідження судин нирок. Результати досліджень. Гостра респіраторна інфекція СOVID-19 у хворих на НАЖХП та ожиріння і порушення вуглеводного обміну сприяє формуванню ураження нирок, що переважно припадає на 7-10 дні стаціонарного лікування. Оцінка показників ниркової гемодинаміки у обстежуваних нами пацієнтів вказує на порушення швидкісних показників на рівні ниркової, сегментних, міжчасткових та дугових артерій, а саме – збільшення пікової систолічної (ПСШ) та зниження кінцеводіастолічної швидкостей (КДШ) кровоплину, що супроводжувалось збільшенням індексу резистентності (ІР) на кожному рівні. На рівні дугових артерій встановлено його підвищення ІР до 0,82±0,05 (р<0,05) у хворих 2-ї та до 0,70±0,04 у пацієнтів 1-ї групи (при нормі 0,65±0,02). Комплексна терапія із використанням окреотид у обстежених хворих є ефективним засобом для покращення показників ниркової гемодинаміки у даних пацієнтів. Висновки. Інфекція COVID-19 у хворих на НАЖХП та порушення ІМТ призводить до формування уражень нирок. У хворих на НАЖХП та ожиріння при уражень нирок на фоні інфікування COVID-19 встановлено збільшення опору по судинах нирок за результатами УЗД, а саме – збільшення ІР та ПСШ по досліджуваних артеріях. Призначення окреотид у складі комплексного лікування у хворих на НАЖХП, ожиріння та ураження нирок при інфікуванні COVID-19 є ефективним методом для покращення кровообігу по судинах нирок за результатами доплерографічного дослідження.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/52076
ISSN: 1998-6475
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pediatria__3_57__2022 indd (3).pdf1.32 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.