Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/52192
Title: ОРГАНІЗАЦІЯ МОБІЛЬНИХ МІНІ-ЛАБОРАТОРІЙ – ЯК АЛЬТЕРНАТИВНИЙ ВАРІАНТ ПОКРАЩЕННЯ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ НАСЕЛЕННЮ В УМОВАХ ВІЙНИ
Authors: Фейса, Сніжана Василівна
Дичка, Людмила Василівна
Рудакова, Світлана Олександрівна
Блага, Ольга Сергіївна
Keywords: покращення медичної допомоги населенню, мобільні міні-лабораторії
Issue Date: 2023
Citation: Фейса С.В., Дичка Л.В., Рудакова С.О., Блага О.С. ОРГАНІЗАЦІЯ МОБІЛЬНИХ МІНІ-ЛАБОРАТОРІЙ – ЯК АЛЬТЕРНАТИВНИЙ ВАРІАНТ ПОКРАЩЕННЯ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ НАСЕЛЕННЮ В УМОВАХ ВІЙНИ. Матеріали VII Всеукраїнської науково-практичної конференції з міжнародною участю «Полтавські дні громадського здоров’я», 26 травня 2023 року / ПДМУ ; ред. кол.: В. М. Ждан, В. П. Лисак, І. А. Голованова [та ін.]. Полтава, 2023. С.103-106.
Abstract: Переваги роботи мобільної лабораторії в зоні воєнних дій: 1. Швидкість реакції: мобільна лабораторія, розташована безпосередньо в зоні конфлікту, може забезпечити швидке виявлення та діагностику хвороб, що дозволить почати лікування негайно. Для роботи слід використовувати портативні аналітичні пристрої та обладнання, які дозволяють проводити швидку та точну діагностику на місці. 2. Раціональне використання часу: уникнення необхідності транспортування біоматеріалів до віддаленої лабораторії дозволяє зберегти час, що може бути критичним у випадку важких поранень або швидкого поширення інфекційного захворювання. 3. Збереження цінного матеріалу: мобільна лабораторія може забезпечити належне зберігання та обробку біоматеріалу без ризику його пошкодження або втрати під час транспортування. 4. Мобільність: після завершення роботи в одній зоні бойових дій, мобільна лабораторія повинна бути готова до розгортання в новій локації. Необхідно враховувати обмежені можливості та ресурси мобільної лабораторії і використовувати її лише для ургентних станів, надання невідкладної медичної допомоги в межах її можливостей. При розгортанні мобільного лаб-хабу на відносно безпечній відстані від лінії фронту (на прифронтовій території) необхідно намагатися максимально дотримуватися відповідних протоколів щодо збору, маркування та збереження біоматеріалів. Переваги використання мобільної лабораторії в тилу: 1. Безпека персоналу: переведення лабораторії в тил забезпечує безпечніші умови для медичного персоналу, оскільки вони знаходяться подалі від потенційно небезпечних областей. Забезпечення безпеки персоналу (захист від балістичних загроз, захист від хімічних речовин, дезінфекція) є пріоритетом у зоні бойових дій. 2. Більша відповідність технічним вимогам: лабораторія в тилу може мати більше ресурсів та бути краще обладнаною, що дозволяє забезпечити виконання більш складних аналізів та діагностики. 3. Ефективність роботи: лабораторія в тилу може оптимізувати робочий процес, консолідувати роботу з стаціонарно розміщеним в регіоні закладом охорони здоров’я. 4. Розширений спектр аналізів: лабораторія в тилу може мати більш широкі можливості для проведення різноманітних аналізів та тестування, оскільки вона зазвичай обладнана передовими медичними пристроями та устаткуванням. 5. Ефективність ресурсів: в лабораторії в тилу можна оптимізувати використання ресурсів, таких як персонал, матеріали та обладнання. Вона може мати більше кваліфікованих спеціалістів та більш потужне обладнання, що забезпечує більшу продуктивність та швидкість діагностики. 6. Зручність управління та координації: робота в лабораторії в тилу може забезпечити кращу координацію та керування медичними даними та інформацією. Це може допомогти в ефективному управлінні потоками роботи, збереженні даних та обробці інформації. Загалом, обидва підходи мають свої переваги, і вибір між ними залежатиме від конкретних умов, доступних ресурсів та мети дослідження чи діагностики.
Type: Text
Publication type: Тези до статті
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/52192
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри пульмонології, фтизіатрії та фізіотерапії

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Матеріали конференції ПД ГЗ 2023 1.pdf385.44 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.