Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/52672
Title: Поширеність зубощелепових аномалії серед дітей і підлітків м. Ужгорода.
Other Titles: PREVALENCE OF MAXILOFACIAL ABNORMALITIES AMONG CHILDREN AND ADOLESCENTS IN UZHGOROD
Authors: Мельник, Володимир Семенович
Зомбор, Катерина Володимирівна
Мельник, Софія Володимирівна
Keywords: зубощелепні аномалії, поширеність, діти, тимчасовий прикус, ранній змінний прикус, постійний прикус, профілактична робота
Issue Date: 2023
Publisher: Український стоматологічний альманах
Citation: Мельник В.С., Зомбор К.В., Мельник С.В.Поширеність зубощелепових аномалії серед дітей і підлітків м. Ужгорода. Український стоматологічний альманах.№ 2, 2023.С.20-23.
Abstract: У статті наведено порівняльний аналіз зубощелепних аномалій, виявлених у дітей і підлітків міста Ужгорода. Спостерігається тенденція до збільшення кількості щелепно-лицевих аномалій залежно від віку хворого. Установлено, що найменша кількість аномалій спостерігається в дітей при тимчасовому прикусі, а найбільша – при постійному. В умовах високого рівня ортодонтичної захворюваності насе лення особливої актуальності набуває цілеспрямоване зниження рівня патології та розв’язання про блем удосконалення ортодонтичної допомоги дітям. Дані про поширеність і структуру щелепно лицевих аномалій і дефектів зубних рядів визначають показання до лікування й обсяг лікувально профілактичних заходів у регіоні.
Description: Державна стоматологічна служба в наш час переживає складні часи. Недостатнє матеріальне забезпечення, відтік найбільш кваліфікованих кадрів у приватні стоматологічні структури не могли не вплинути на якість надання стоматологічної допомоги. І особливо це торкнулося меди чної допомоги дитячому населенню. За останній час практично зникли шкільні стоматологічні кабінети, а вони виконували роль первинних пунктів профілактики і лікування стоматологічних захворювань. Тут також відбувалося виявлення ортодонтичної патології з подальшим направленням на прийом (консультацію) до лікаря –стоматолога-ортодонта. Звісно, нині ортодонтичне лікування є досить дорогою послугою, але раннє виявлення ортодонтичної патології, лікування й запобігання розвитку деформацій щелеп, що виникають після ранньої втрати тимчасових зубів, стало б дуже корисним для поліпшення стоматологічного здоров'я молодого покоління. Особливо якщо ці заходи було проведено на державному рівні й безкоштовно, а значить, вони доступні для більшості дитячого населення. Кваліфікована ортодонтична допомога впливає на якість життя і здоров'я підростаючого покоління. Порушення в розвитку зубощелепного апарату не тільки завдають шкоди здоров’ю дитини, а і негативно впливають на її адаптацію в соціальному середовищі. За даними багатьох досліджень, поширеність зубощелепних аномалій (ЗЩА) у структурі стоматологічної захворюваності стоїть на третьому місці після карієсу зубів і захворювань тканин пародонту.В умовах високого рівня ортодонтичної захворюваності населення особливу актуальність має цілеспрямоване зниження рівня патології та вирішення завдань удосконалення ортодонтичної допомоги дітям. Однак, незважаючи на загальне визнання необхідності профілактики, раннього виявлення й лікування зубощелепних аномалій, багато питань щодо організації ортодонтичної служби залишаються невирішеними.Дані про поширеність, структуру зубощелепних аномалій і дефектів зубних рядів визначають показання до лікування й обсяг лікувальнопрофілактичних заходів у регіоні.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/52672
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри дитячої стоматології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Полтава стаття.pdf324.38 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.