Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/53702
Title: Сутність конфлікту інтересів в професійній діяльності адвоката
Authors: Заборовський, Віктор Вікторович
Keywords: 12.00.10 – судоустрій; прокуратура та адвокатура, адвокат; адвокатська ді- яльність; статус адвоката; професійна правни- ча допомога; принципи адвокатської діяльності; конфлікт інтересів.
Issue Date: 2021
Publisher: ДВНЗ "Ужгородський національний університет"
Citation: Заборовський В.В. Сутність конфлікту інтересів в професійній діяльності адвоката. Аналітично-порівняльне правознавство. 2021. № 3. С. 243-248. https://doi.org/10.24144/2788-6018.2021.03.45
Abstract: Дана стаття присвячена розкриттю проблем- них питань, що пов’язані із дослідженням сут- ності конфлікту інтересів в аспекті здійснення адвокатської діяльності. В статті розкриваються різноманітні позиції науковців щодо визначення правової природи конфлікту інтересів як в ціло- му через загальнотеоретичне його сприйняття, так і безпосередньо – під час здійснення адво- катом своєї професійної діяльності. В межах даного дослідження було розкрито позиції українського законодавця щодо регла- ментування такого фундаментального принципу адвокатської діяльності як принцип уникнення конфлікту інтересів. Дослідження акцентувало увагу і на розкриття взаємозв’язку між даним принципом і іншими визначальними принципа- ми адвокатської діяльності. Робиться висновок, відповідно до якого позитивність вітчизняного правового регулювання даного принципу про- являється насамперед в тому, що основна мета полягає саме в превентивних заходах, які б не допускали його виникнення. Таке правове регу- лювання в цілому відповідає міжнародним стан- дартам адвокатської діяльності (Хартії основних принципів європейської адвокатської професії, Загальному кодексу правил для адвокатів країн Європейського Співтовариства тощо) та законо- давству ряду зарубіжних країн. Аргументується позиція, згідно з якою від- сутність конфлікту інтересів, як визначальна складова наявності довіри є основоположним моментом взаємовідносин між адвокатом і його клієнтом, і довіра повинна бути квінтесенцією професійної адвокатської діяльності в цілому. Для досягнення обумовленої перед автором мети, були застосовані характерні для правової науки методи, а саме дослідження здійснювало- ся із застосуванням насамперед формально-до- гматичного методу, який надав можливість роз- крити сутність та інтерпретувати зміст вітчиз- няних та міжнародних нормативних актів, які визначають дію принципу уникнення конфлікту інтересів в професійній діяльності адвоката. На- були широкого застосування і загальнонаукові методи аналізу та синтезу.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/53702
Appears in Collections:Аналітично-порівняльне правознавство. Вип. 3 2021
Наукові публікації кафедри цивільного права та процесу

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
47.pdf284.66 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.