Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/53794
Title: Judit Csabai Béla Szabó, Anzhela Kolesnyk Investigation of the cultivation of gluten-free cereal teff (eragrostis tef (zucc.) Trotter) in Сentral Europe
Other Titles: Дослідження культивування безглютенової злакової культури (Eragrostis tef (Zucc.) Trotter) у Центральній Європі
Authors: Csabai, Judit
Szabó, Béla
Kolesnyk, Anzhela
Колесник, Анжела Володимирівна
Keywords: teff, gluten-free grain, alternative plant, drought tolerance, тефф, безглютенове зерно, посухостійкість, альтернативна рослина
Issue Date: 2022
Citation: Csabai J. Investigation of the cultivation of gluten-free cereal teff (eragrostis tef (zucc.) Trotter) in central Europe / Szabó, B., Kolesnyk A. // Науковий вісник Ужгородського університету : серія Біологія. — 2022.— Вип. 53. — С. 7-12. — Рез. укр. — Бібліогр.: с. 11-12.
Series/Report no.: Біологія;
Abstract: Climate change will lead to a significant increase in global temperatures and the drying of some areas. In 2022, nearly half of Europe experienced a hot and dry summer that was unprecedented in the last half millennium. In addition to the negative impacts of climate change, the loss of agrobiodiversity is also a major sustainability issue. Agricultural production must respond to these problems by breeding newer and newer drought-tolerant varieties and cultivating and adapting varieties that are inherently drought-tolerant. Teff (Eragrostis tef (Zucc.) Trotter) is a Poaceae family annual cereal that is widely cultivated in Africa. Its flour is a staple in Ethiopian cuisine, and its fine straw is used as animal feed. Wholemeal teff flour is becoming increasingly important in the health food market. It is used in the production of various gluten-free foods, such as pasta and breads. Unlike wheat, maize, and sorghum, teff is resistant to extreme climatic conditions and grows well in both dry and waterlogged soils. Our experiment was set up in the demonstration garden of the University of Nyíregyháza in 2022. Teff seedlings were planted on May 30, 2022. The four replicate microplots of 0.5 m2 each were harvested on October 18. The yield results obtained from the measurements were converted to kg/ha. The hay yield of almost 5 t/ha seems favourable, but we cannot ignore the fact that the crop produced this yield under irrigated conditions. The grain yield (if deductions for 90% purity are made) averages 1.2 t/ha. This is significantly below our cultivated cereals, but the potentially low production costs and high selling price could make the crop competitive. The Thousand Kernel Weight was 0.301 g, which was higher than previously reported.
Глобальні зміни клімату можуть призвести до значного підвищення середніх температур і висихання деяких територій на планеті. У 2022 році майже половина Європи пережила спекотне та посушливе літо, якого не було за останні півтисячоліття. Такі негативні зміни клімату, призводять, в тому числі, і до втрат агробіорізноманіття, що є однією із основних проблем сталого розвитку. Сільськогосподарське виробництво має реагувати на ці проблеми, селекцією все нових й нових посухостійких сортів, а також культивуючи та адаптуючи культури, які за своєю суттю є посухостійкими. Тефф (Eragrostis tef (Zucc.) Trotter) — однорічний злак родини Poaceae, який широко культивується в Африці. Його борошно є основним продуктом ефіопської кухні, а тонку солому використовують як корм для тварин. Цільнозернове борошно, виготовлене з цієї культури, стає все більш важливим на ринку здорового харчування. Його використовують у виробництві різноманітних продуктів без глютену, зокрема таких, як макарони та хліб.На відміну від пшениці, кукурудзи та сорго, тефф стійкий до екстремальних кліматичних умов і добре росте як на сухих, так і на перезволожених ґрунтах. Експеримент проведений в 2022 році в демонстраційному саду Університету Ніредьгази. Сіянці були висаджені 30 травня 2022 року на чотирьох моніторингових ділянках площею по 0,5 м2 кожна. Врожай зібрали 18 жовтня, отримані результати, були переведені в кг/га. Встановлена врожайність близько 5 т/га ,однак не можна ігнорувати той факт, що ці показники отримані в умовах зрошення. Урожайність теффа (за умови вирахування чистоти 90%) становить у середньому 1,2 т/га. Це значно нижчі показники, ніж у традиційних зернових культур, але потенційно низькі витрати на виробництво та висока ціна продажу можуть зробити врожай конкурентоспроможним. Вага тисячі ядер становила 0,301 г, що більше, ніж в існуючих літературних відомостях.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/53794
Appears in Collections:Науковий вісник УжНУ. Серія: Біологія. Випуск 53 - 2022



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.