Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/54746
Title: Координація діяльності правоохоронних органів у сфері протидії наркозлочинності
Authors: Ступник, Ярослав Валерійович
Білаш, Олександр Володимирович
Данко, Віктор Йосипович
Keywords: 12.00.08 - кримінальне право та кримінологія, кримінально-виконавче право, координація, протидія, наркозлочинність, правоохоронні органи, прокуратура, обмін інформацією
Issue Date: 2021
Citation: Ступник Я.В., Білаш О.В., Данко В.Й. Координація діяльності правоохоронних органів у сфері протидії наркозлочинності. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія «Право». 2021. Випуск 64, С. 322-327.
Abstract: У статті розглянуто поняття та форми координації діяльності правоохоронних органів у сфері протидії наркозлочинності. Визначено, що координація має важливе значення, тому що ця діяльність здійснюється за рахунок спільних погоджених зусиль різних суб’єктів. Серед них є і органи державної влади як різного рівня, недержавні суб’єкти, що представляють інтереси громадянського суспільства, і навіть окремі гро- мадяни через різні форми самоорганізації населення, які можуть ефективно протидіяти незаконному обі- гу наркотичних засобів за умови оптимальної координації їхньої діяльності. Однак у вітчизняних умовах протягом тривалого часу не вдається здійснити ефективний вибір координатора як суб’єкта, що у повній мірі погоджує галузеву діяльність всіх задіяних у процесі протидії наркозлочинності установ і організацій. Узагальнюючи наявний по даній проблемі матеріал, авторами визначено певні тенденції вирішення даного питання. За результатами проведеного дослідження запропоновано організаційну модель, де роль координатора антинаркотичної діяльності відведена Міжвідомчому центру взаємодії у сфері протидії кримінальному наркообігу, що діятиме при Департаменті протидії наркозлочинності Національної поліції України. Окремо оцінюючи роль прокуратури як організатора боротьби зі злочинністю в цілому, у тому числі з кримінальним наркообігом, вказано, що дане відомство покликане погоджувати діяльність всіх правоохоронних органів при реалізації ними різних функцій кримінальної юстиції, тобто по широкому спектру завдань. Авторами наголошено, що існує також необхідність координації оперативно-розшукної діяльності як найбільш ре- зультативної правоохоронної функції в сфері протидії кримінальному наркообігу. Оптимальним робочим органом, що забезпечить узгодження дій всіх цих оперативних підрозділів правоохоронних органів, автори вважають Департамент протидії наркозлочинності Національної поліції України, як такий, що має в своєму арсеналі стратегічні й тактичні підходи спільної оперативної роботи в сфері протидії кримінальному наркообігу. При цьому ці підрозділи не втратять своїх позицій і як суб’єкт ОРД в антинаркотичній сфері. Акцентовано увагу на тому, що впровадження у практику діяльності правоохоронних органів запропонованого механізму координації при кваліфікованому і професійному підході до його застосування слугуватиме підвищенню ефективності координаційної діяльності, що вимагає від правоохоронних органів застосування сучасних методів координації, правильного визначення стратегії і тактики взаємодії щодо протидії наркозлочинності, виключення випадків підміни й дублювання.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/54746
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри кримінального права та процесу

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Ступник Білаш.pdf322.07 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.