Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/54750
Title: Деякі проблемні моменти в ході реалізації органами національної поліції перевірки сертифіката, що підтверджує вакцинацію від COVID-19
Authors: Ступник, Ярослав Валерійович
Гецко, Михайло Михайлович
Keywords: Кримінальний процес та криміналістика, оперативно-розшукова діяльність, органи національної поліції, перевірка документів, сертифікат вакцинації від COVID-19, захист прав людини, стабілізація та безпека в суспільстві.
Issue Date: 2022
Citation: Гецко М.М., Ступник Я.В. Деякі проблемні моменти в ході реалізації органами національної поліції перевірки сертифіката, що підтверджує вакцинацію від COVID-19. Аналітично-порівняльне правознавство. № 5. 2022. С.466-472.
Abstract: Вказується, запровадження певних заходів з боку виконавчої гілки влади для стабілізації та безпеки в суспільстві від ймовірних загроз які в собі несло захворювання COVID-19, зумовило останню вживати певних заходів для досягнення вищевказаної мети. Проте, такі заходи насамперед мають узгоджуватись та відповідати законодавству України та забезпечувати втілення у її правотворчу та правозастосовну діяльність принципу верховенства права. В свою чергу, органи поліції в процесі здійснення своїх повноважень реалізують низку заходів, серед яких особливе місце належить превентивним заходам. Останні в свою чергу покликані служити суспільству, шляхом забезпечення охорони прав і свобод людини, в тому числі підтримувати публічний порядок та безпеку. А тому роль та значення органів Національної поліції як одного з центральних органів виконавчої влади у забезпеченні обов’язку держави утверджувати та захищати права і свободи людини і громадянина має важливе значення для функціонування правоохоронної системи в цілому, які в свою чергу мають базуватись на основних принципах правового регулювання суспільних відносин в державі. У статті, спираючись на аналіз наукових поглядів вчених та норм чинного законодавства, визначено види превентивних заходів, що реалізуються органами Національної поліції України. Розкрито, зокрема, зміст окремого такого заходу як перевірка документів. Констатовано, що заходи, які реалізують органами Національної поліції, в тому числі превентивні, такі як перевірка документів, повинні ґрунтуватись виключно на законодавчо закріплених процедурах (механізмах), а не в жодному випадку на підзаконних нормативно-правових актах. Оскільки останнє призводить з одного боку до порушення Конституційних основ, а з іншого до зловживань з боку представників органів державної влади, підриву їхньої легітимізації в очах суспільства та як наслідок правового нігілізму в цілому. У результаті аналізу наукових доктрин і норм чинного законодавства України автори приходять до висновку, що перевірка документів є дією, або комплекс дій превентивного характеру, що обмежує певні права і свободи людини та застосовується поліцейськими відповідно до закону для забезпечення виконання покладених на поліцію повноважень. В свою чергу додаткові повноваження, в тому числі право перевірки документів, що підтверджують вакцинацію від COVID-19, негативний результат тестування або одужання особи від зазначеної хвороби, можливе, якщо таке право буде прописане у законі України «Про національну поліцію» і не буде суперечити основоположним правам і свободам людини і громадянина.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/54750
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри кримінального права та процесу

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
COVID 19.pdf221.5 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.