Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/54802
Title: Теоретичні основи клінічної імунології: фактори неспецифічної резистентності та набутого імунітету
Other Titles: Clinical immunology
Authors: Рішко, Микола Васильович
Вантюх, Наталія Володимирівна
Лемко, Ольга Іванівна
Лазур, Яна Василівна
Keywords: Теоретичні основи клінічної імунології, неспецифічний захист, набутий імунітет
Issue Date: 25-Dec-2021
Publisher: Редакційно-видавничий відділ видавництва УжНУ «Говерла» 88015, м. Ужгород, вул. Заньковецької, 89
Citation: Методичні рекомендації з навчальної дисципліни «Клінічна імунологія» для студентів V курсу спеціальності «Лікувальна справа» медичного факультету ДВНЗ «УжНУ» / М.В. Рішко, Н.В. Вантюх, О.І. Лемко, Я.В. Лазур. – Ужгород: ДВНЗ «УжНУ», медичний факультет, 2021. 64 с.
Abstract: Основними функціями імунної системи є протиінфекційний захист, імунологічний нагляд (контроль онкогенезу, проліфераційних та мутаційних процесів), на основі чого виникає генетична індивідуальність, а в майбутньому генетична ідентифікація. Порушення роботи імунної системи приводить до пошкодження механізмів регуляції всіх фізіологічних та патологічних процесів, послаблення імунологічного контролю та, врешті, до порушення в роботі всіх органів і систем, включно із алергічними хворобами, онкопатологією та системними захворюваннями
Description: Клінічна імунологія як клінічна дисципліна. Предмет і завдання клінічної імунології.  Роль механічних бар’єрів та їх фізіологічних функцій в імунітеті.  Роль шкіри, слизових оболонок ШКТ, дихальних шляхів сечостатевої системи та їх фізіологічних функцій в імунітеті.  Призначення та класифікація факторів природженого імунітету.  Переваги і недоліки вродженого імунітету в порівнянні з набутим.  Роль системи комплементу в імунному захисті організму. 6  Роль калікреїн-кінінової системи в імунному захисті організму.  Роль лізоциму, інтерферонів, ейкозаноїдів, природних антибіотиків та антитіл в імунному захисті організму.  Поняття про циркулюючі імунні комплекси (ЦІК) та порушення в організмі, які призводять до їх накопичення.  Гострофазові білки та їх роль в неспецифічному захисті.  Будова і функції гранулоцитів, тромбоцитів і еритроцитів в імунному захисті організму.  Будова і функції макрофага в імунному захисті організму.  Будова і функції дендритної клітини в імунному захисті організму.  Будова і функції природних кілерів (CD16, CD56) в імунному захисті організму.
Type: Text
Publication type: Методичні рекомендації
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/54802
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри госпітальної терапії

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Вантюх методичі рекомендації з імунології.pdf1 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.