Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/54901
Title: Праворадикальні партії Європейського Союзу: генеза, ідеологічні маркери, електоральні результати.
Authors: Остапець, Юрій Олександрович
Петрінко, Віктор Степанович
Keywords: Європейський Союз, Європарламент, парламентські вибори, праворадикальні партії, популізм, «нові праві», «мейнстримні партії».
Issue Date: 2023
Publisher: Ужгород: Поліграфцентр «Ліра», 2023.
Citation: Остапець Ю., Петрінко В. Праворадикальні партії Європейського Союзу: генеза, ідеологічні маркери, електоральні результати. Політичні інститути та процеси у країнах Центральної і Східної Європи наприкінці ХХ – на початку ХХІ століть: колективна монографія / за заг. ред.: Юрія Остапця і Маріана Токаря; [авт. колект.: В. Бусленко, Є. Гайданка, І. Дудінська, В. Дудінський, М. Зан, Г. Зеленько, Н. Кічера, А. Ключкович, Н. Кононенко, Ю. Копинець, М. Лендьел, В. Литвин, Н. Ма¬ра¬дик, Н. Нечаєва-Юрійчук, Ю. Остапець, М. Палінчак, В. Петрінко, А. Романюк, Н. Ротар, Д. Стеблак, М. Токар, М. Цір-нер, Г. Шипунов]; Каф. політ. і держупр.; Ужгород. нац. ун-тет. Ужгород: Поліграфцентр «Ліра», 2023. С. 329–355
Abstract: Охарактеризовано причини успіху, ідеологічні маркери та електоральні результати праворадикальних партій у країнах Європейського Союзу за результатами парламентських виборів 2019–2022 рр. (Німеччині, Франції, Швеції, Австрії, Данії, Італії, Нідерландах, Норвегії, а також в країнах Вишеградської групи). Констатовано, що в 20 європейських державах праворадикальні партії представлені в національних парламентах, беруть участь у діяльності уряду, що дозволяє стверджувати про важливі інституційні зміни в європейському партійному ландшафті. Виокремлено наступні особливості функціонування праворадикальних партій у країнах Євросоюзу: 1) реновацію у програмах ціннісних постулатів консерватизму в умовах постіндустріального суспільства; 2) публічне дистанціювання таких партій від фашизму та нацизму; 3) демаргіналізацію «нових правих», подолання ними «санітарних кордонів»; 4) протистояння праворадикальних партій з мейнстримними в рамках національних виборчих кампаній. Досліджено чотири періоди в розвитку праворадикальних партій у Європейському Союзі. Констатовано, що останній період, який бере початок з 2010 р. характеризується такими ознаками: а) нові партії правого спрямування стають повноправними партнерами мейстримних партій у формуванні урядових коаліцій; б) традиційні партії «запозичують» у нових популістських правих партій програмні положення і виборчі гасла; в) збільшується електоральна підтримка вказаних партій на національних парламентських виборах та виборах до Європарламенту, і як наслідок вони стають впливовими гравцями національних європейських політій.
Type: Text
Publication type: Монографія
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/54901
ISBN: ISBN 978-617-596-359-3
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри політології і державного управління



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.