Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/54949
Title: Вплив гігієнічних аспектів праці на здоров'я лікаря-стоматолога. Сучасна медицина, фармація та психологічне здоров'я.
Other Titles: INFLUENCE OF HYGIENE ASPECTS OF WORK ON THE HEALTH OF THE DENTIST
Authors: Мельник, Володимир Семенович
Дячук, Едіта Йосипівна
Горзов, Віталія Володимирівна
Гриненко, Євгенія Михайлівна
Мельник, Софія Володимирівна
Keywords: здоров’я, гігієна праці, лікар- стоматолог, якість життя
Issue Date: 2023
Publisher: Modern Medicine, Pharmacy and Psychological Health.
Citation: Мельник В.С., Дячук Е.Й., Горзов В.В., Гриненко Є.М., Мельник С.В. Вплив гігієнічних аспектів праці на здоров'я лікаря-стоматолога. Сучасна медицина, фармація та психологічне здоров'я. Випуск 2 (12).2023, с.42-48.
Abstract: Сьогодні стоматологічна допомога є одним із найбільш затребуваних видів медичної допомоги населенню. Стоматологів відносять до фахівців з високим рівнем захворюваності, оскільки їхня робота вимагає фізичних сил та витривалості в умовах впливу різних шкідливих професійних факторів. Праця лікарів стоматологів пов’язана з наявністю значних професійних ризиків, викликаних впливом ряду несприятливих для здоров’я виробничих факторів, серед яких тяжкість та напруженість праці, зорова та емоційна напруга, вимушена робоча поза, мікроклімат, виробниче освітлення, шум, вібрація лазерне, ультрафіолетове, рентген випромінювання, небезпека передачі інфекції.
Description: Стоматологів відносять до фахівців з високим рівнем захворюваності, оскільки їхня робота вимагає фізичних сил та витривалості в умовах впливу різних шкідливих професійних факторів. Дослідження великої кількості авторів свідчать про те, що серед працівників стоматологічних спеціальностей відзначається високий рівень захворюваності, що займає за рівнем професійної патології третє місце після лікарів-інфекціоністів, фтизіатрів і патологоанатомів. Загальновідомо, що праця лікарів стоматологів пов’язана з наявністю значних професійних ризиків, викликаних впливом ряду несприятливих для здоров’я виробничих факторів, серед яких тяжкість та напруженість праці, зорова та емоційна напруга, вимушена робоча поза, мікроклімат, виробниче освітлення, шум, вібрація, лазерне, ультрафіолетове, рентген випромінювання, небезпека передачі інфекції.Високий рівень захворюваності серед лікарів стоматологів визначається несприятливими та шкідливими умовами праці, застарілим обладнання в лікувальних закладах, що виснажують захисні сили організму та роблять його більш сприйнятливим до дії причинного фактора; нефізіологічними умовами праці – сумісництво, нічна та змінна робота, некомфортний мікроклімат приміщень, часто – неможливість дотримання правил особистої гігієни. Встановлено, що тяжкість трудового процесу лікарів стоматологів при виконанні медичних маніпуляцій обумовлена робочою позою, яка є вимушеною та фіксованою. Основним та провідним фактором у розвитку захворювань кістково-м’язової системи є тривалість інтервалів, протягом яких лікар змушений приймати незручну фіксовану позу.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/54949
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри дитячої стоматології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2724-Текст статті-3546-1-10-20231101.pdf592.26 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.