Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/55028
Title: Національна та регіональна значущість літературно-художніх антропонімів у збірці «Карби і скарби» Мирослава Дочинця
Authors: Вегеш, Анастасія Іванівна
Keywords: Мирослав Дочинець, літературно-художні антропоніми, ономастика
Issue Date: 2023
Publisher: Львів – Торунь : Liha-Pres
Citation: Вегеш А. Національна та регіональна значущість літературно-художніх антропонімів у збірці «Карби і скарби» Мирослава Дочинця. Сучасний філологічний дискурс: методологічні стратегії: матеріали всеукраїнського науково-педагогічного підвищення кваліфікації, 11 вересня – 22 жовтня 2023 року. Львів–Торунь: Liha-Pres, 2023. С. 12–15.
Abstract: Найпотужнішим засобом характеристики героїв твору є літературно-художні антропоніми. Сучасні письменники зважено ставляться до найменувань персонажів, усвідомлюючи їх роль і величезні спроможності в тексті. Літературно-художні антропоніми семантично наповнені, оскільки, крім номінативної, виконують і характеристичну функцію. Серед усіх розрядів характеристичних літературно-художніх антропонімів на першому місці знаходяться оніми, які містять інформацію про належність до конкретної нації. Неперевершеними майстрами оперування національно-регіональним антропонімним матеріалом можна поправу вважати М. Матіос, В. Лиса, Ю. Винничука, М. Дочинця. Письменники на національному ґрунті паралельно створюють ім‟я і образ, які взаємно уточнюють і доповнюють одне одного. Автори називають своїх героїв автохтонними іменами та прізвищами, використовують цілу низку їхніх емоційно-експресивних варіантів, андронімних утворень. Саме в основі таких онімів містяться діалектні апелятиви.
Type: Text
Publication type: Тези до статті
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/55028
ISSN: 978-966-397-330-2
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри української мови

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Макет advanced_training_fil.pdf1.49 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.