Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/55198
Title: ОСОБЛИВОСТІ МІКРОБІОМУ ПОРОЖНИНИ РОТА ХВОРИХ НА ПАРОДОНТИТ, ЯКІ ПОСТІЙНО ПРОЖИВАЮТЬ НА РАДІАЦІЙНО-ЗАБРУДНЕНІЙ ТЕРИТОРІЇ
Authors: Стецик, Марія Олегівна
Гончарук-Хомин, Мирослав Юрійович
Романова, Юлія Георгіївна
Keywords: мікрофлора, радіаційне забруднення, пародонтит, мікробіом
Issue Date: 6-Dec-2019
Citation: 14. Стецик МО, Романова ЮГ, Гончарук-Хомин МЮ. Особливості мікробіому порожнини рота хворих на пародонтит, які постійно проживають на радіаційно-забрудненій території. Матеріали науково-практичної конференції з міжнародною участю, що присвячена 40-річчю відновлення кафедри ортопедичної стоматології Харківського національного медичного університету «Питання експериментальної та клінічної стоматології»; 06-07 грудня 2019 р.; м. Харків, Україна, с. 155-157.
Abstract: Роль мікрофлори в ініціації захворювань пародонта очевидна, але інтенсивність запальної реакції визначається значною мірою можливостями макроорганізму протистояти впливу на нього патогенної мікрофлори. Утворення бактеріями у складі біоплівок сигнальних молекул QS- системи, які мають імуномодулюючі властивості, забезпечує збуднику переваги під час розвитку хронічного запального процесу, особливо в організмі імунокомпроментованих пацієнтів, якими і являються особи, що постійно проживають на радіаційно-забрудненій території.
Type: Text
Publication type: Тези до статті
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/55198
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри ортопедичної стоматології



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.