Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/55262
Title: Окремі аспекти проведення муніципальної реформи у європейських державах
Authors: Панчишин, Руслан Ігорович
Keywords: місцеве самоврядування, адміністративно-територіальний устрій, об’єднана територіальна громада, муніципальна реформа, Бельгія, Великобританія, Польща, Франція.
Issue Date: 2023
Citation: Панчишин Р. І. Окремі аспекти проведення муніципальної реформи у європейських державах. Юридичний науковий електронний журнал. 2023. № 1. С. 712-714.
Abstract: У цій науковій статті ми дослідили особливості проведення муніципальної реформи у деяких європейських державах, зокрема Бельгії, Великобританії, Польщі та Франції, оскільки таке дослідження може допомогти нам визначити оптимальні шляхи в контексті вирішення завдань успішного завершення реформи децентралізації в Україні. Визначено, що починаючи з 1928 року Уряд Бельгії прийняв курс на реформування, метою якого стало укрупнення територіальних громад за рахунок об’єднання відповідних територіальних громад. Установлено, що у Великобританії, розв’язуючи дилему, пов’язану з розміром територіальної одиниці, перевага була віддана формування самостійних органів місцевого самоврядування, здатних надати якісні адміністративні послуги громадянам, вирішувати інші питання місцевого значення. В результаті, територіальні громади в Великобританії наділені широким колом повноважень у різних сферах суспільного життя, хоча слід вказати на різницю територіального устрою в Англії, Ірландії, Уельсі і Шотландії. Наділення органів місцевого самоврядування в Польщі широкими повноваженнями і передача їм основних функцій місцевого значення супроводжувалося процесом створення об’єднаних територіальних громад, заснованих на об’єднанні ресурсів та земель. Уряд Польщі провів заходи, що додатково посприяли добровільному об’єднанню громад, а саме: оптимізація адміністративно-територіального устрою держави та створення сприятливих фінансових умов (початкова фінансова підтримка муніципальної реформи, яка сприяла активному процесу добровільного об’єднання громад). Визначено, що муніципальна політика Франції заснована на демократичних засадах, відповідно до яких розмір і чисельність населення адміністративно-територіальних одиниць можуть значно відрізнятися один від одного. Однак, повноваженнями в окремих питаннях місцевого самоврядування наділені лише ті громади, які мають можливість і здатні самостійно нести відповідальність (реалізовувати) прийняті ними рішення.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/55262
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
170.pdf408.35 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.