Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/55276
Title: Правове регулювання господарської діяльності в умовах цифровізації.
Authors: Орлова, Оксана Степанівна
Keywords: Правове регулювання господарської діяльності в умовах цифровізації, Ключові слова: підприємництво, інформаційно-комунікаційні технології, науково-технічний прогрес, господарювання.
Issue Date: 2023
Publisher: Видавництво УжНУ
Citation: Орлова О.С. Правове регулювання господарської діяльності в умовах цифровізації. Науковий вісник Ужгородського національного університету Серія "Право". 2023. Вип. 77. Т.1. С. 195-201.
Series/Report no.: УДК;346
Abstract: Актуальність дослідження полягає в тому, що створювана система правового регулювання цифрової економіки повинна забезпечити конкурентність української юрисдикції як інституційного середовища для інноваційного бізнесу. Це має виражатися в зростанні інвестицій у секторах, пов’язаних з використанням цифрових технологій, вищому, ніж у країнах з вихідними економічними та соціальними параметрами. Таке зростання буде показником успішності заходів щодо формування системи правового регулювання цифрової економіки, а також індикатором ефективності цієї системи. З огляду на безпрецедентні зміни технологій та конкуренції на ринках за останні десятиліття, і особливо на те, як Інтернет сприяв конвергенції в рамках цифрової економіки, результатом недостатньо розробленої правової теорії у зазначеній сфері виявляється старіння моделей правового регулювання економічних відносин, що наразі існують та сформовані ще для правового забезпечення підприємницької діяльності в умовах традиційної економіки.– Отже, переконливим видається аргумент, що державна політика та норми права, що регулюють систему цифрових послуг у сфері господарської діяльності, вимагають ретельного аналізу та модернізації для забезпечення актуальності їхніх положень. Метою розвідки є аналіз найбільш розповсюджених цифрових технологій, які використовуються для здійснення господарської діяльності в Україні. Під час проведення дослідження використано загальні та спеціальні методи. Результатом стала аргументація положення про значний вплив цифрових технологій на суспільство та економіку, розширення завдяки їм прав та можливостей кожної людини, трансформацію продуктів та галузей, появу нових цілей та завдань розвитку для держави та приватного бізнесу. Висновком стало обґрунтування принципу, що для успішної реалізації політики цифровізації держава повинна активно співпрацювати з підприємницькою спільнотою, заохочуючи її ініціативи. Й оскільки в нашій країні сьогодні активно формується інститут соціального підприємництва, багато суб’єктів господарювання могли би поєднати освоєння цифрових технологій із досягненням суспільно корисних цілей.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/55276
ISSN: 2307-3322
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри господарського права

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
283072-Текст статті-652443-1-10-20230626.pdf344.08 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.