Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/55284
Title: Структурне та кадрове забезпечення відновного лікування у закладах охорони здоров’я Закарпатської області як підґрунтя реабілітаційного компоненту регіональної системи охорони здоров’я
Authors: Брич, Валерія Володимирівна
Дуб, Мар'яна Михайлівна
Keywords: ресурси, кадровий потенціал, фізична та реабілітаційна медицина, сфера охорони здоров’я
Issue Date: 2022
Citation: Брич В. В., Дуб М. М. Структурне та кадрове забезпечення відновного лікування у закладах охорони здоров’я Закарпатської області як підґрунтя реабілітаційного компоненту регіональної системи охорони здоров’я. Науковий вісник Ужгородського університету, серія «Медицина». 2022. № 2 (66). С. 136– 140. DOI: 10.32782/24158127.2022.66.26.
Abstract: В Україні реформування реабілітації в сфері охорони здоров’я на національному рівні потребує адаптації закладів охорони здоров’я до реалізації реабілітаційного компоненту регіональних систем охорони здоров’я. Метою дослідження став аналіз ресурс- ного забезпечення (мережі та кадрового забезпечення) закладів охорони здоров’я Закарпатської області в сфері відновного лікування, як підґрунтя для трансформації в систему повноцінної реабілітації відповідно до актуального реформування реабілітаційної допомо- ги в Україні. Матеріали і методи. В процесі дослідження використані наступні методи: статистичний, структурно-логічного аналізу, узагальнення, графічний. Матеріалами дослідження стала оприлюднена інформація галузевої статистичної звітності закладів охо- рони здоров’я Закарпатської області за 2011–2020 рр.: показники наявності структурних підрозділів, ліжкового фонду та штатного забезпечення. Результати досліджень та їх обговорення. За період дослідження в області встановлено абсолютне скорочення ліжок відновного лікування, зменшення загальної кількості відділень (кабінетів) відновного лікування на 50%, кабінетів ЛФК для дорос- лих – на 13,3%, фізіотерапевтичних кабінетів (ФТК ) – на 77,3%. Найбільш різкі скорочення кількості фізіотерапевтичних кабінетів у Закарпатській області спостерігалися у 2013 році (на 42,6%) та 2018 році (на 44,6%). Чисельності штатних посад лікарів-фізіо- терапевтів та лікарів ЛФК протягом 10 років хвилеподібно змінювались і до 2020 року скоротились на 13,0% та 41,4% відповідно, медичних сестер ФТК – на 41,5%. З 2021 року в офіційній статистиці закладів охорони здоров’я області з’явились лікарі фізичної та реабілітаційної медицини. Висновки. Проведене дослідження продемонструвало значне скорочення мережі та кадрового забезпе- чення відновного лікування в закладах охорони здоров’я Закарпатської області протягом 2009-2020 років. Проте збережені ресурси доступні для використання з метою створення ефективної системи реабілітаційної допомоги для населення регіону згідно з рекомен- даціями ВООЗ , чинними нормативно-правовими актами та вимогами Національної служби здоров’я України.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/55284
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри наук про здоров’я

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
24 стаття.pdf350.7 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.