Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/55702
Title: Особливості страхування професійної відповідальності медичного працівника
Authors: Булеца, Сібілла Богданівна
Keywords: страхування, професійна відповідальність, лікар, страховий випадок, медична помилка
Issue Date: 2022
Citation: Булеца С.Б. Особливості страхування професійної відповідальності медичного працівника. Електронне наукове видання «Аналітично-порівняльне правознавство». №5. 2022. С. 121-126
Abstract: У даній статті проаналізовано особливості професійної відповідальності медичного праців-ника як вид майнової відповідальності та визна-чити її специфіку, враховуючи досвід італійсько-го законодавства. Професійна відповідальність – це майнова відповідальність спеціалістів різ-них професій, недостатня кваліфікація, помил-ки та упущення яких внаслідок необачності чи недбалості можуть спричинити шкоду клієнтові. Професійна відповідальність перебуває в нероз-ривному зв’язку з категоріями «професія», осо-бистість конкретної фізичної особи, що володіє необхідними спеціальними знаннями і кваліфі-кацією, досвідом і діловими якостями та харак-теристиками. Страхування професійної відпо-відальності медичного працівника призначене для страхового захисту лікарів від несприятли-вих фінансових наслідків, що виникають внас-лідок юридичних домагань, виявлення третьою особою (потерпілим) у зв’язку з виникненням шкоди (збитків), заподіяної в результаті помил-ки, недбалості, допущеної лікарем в процесі ви-конання ним медичних професійних обов’язків. Враховуючи, що в Україні при заподіянні шкоди медичним працівником звертаємося до ч.1 стат-ті 1172 ЦК України, де зазначено, що юридична або фізична особа відшкодовує шкоду, завдану їхнім працівником під час виконання ним своїх трудових (службових) обов’язків.
Description: Таким чином, в Італії процеду-ра притягнення до відповідальності медичного працівника досить чітко врегульована завдяки існуванню обов’язкового страхування відпові-дальності лікаря.Правопорушення під час здійснення профе-сійної діяльності пов’язане зі встановленням договірних або прирівняних до них правовід-носин між особою, яка здійснює професійну ді-яльність, і замовником. Договірна відповідаль-ність особи, що виконує професійну функцію, завжди похідна від договірного зобов’язання. Водночас з договірних зобов’язань може ви-тікати і деліктна відповідальність. Особа, яка своїми діями заподіяла шкоду, порушує не кон-кретний обов’язок активного характеру, а за-гальний обов’язок утримуватися від порушення абсолютних суб’єктивних прав іншої особи (не порушувати лікарську або адвокатську таємни-цю, не завдавати шкоди здоров’ю) [10, с. 86]. Враховуючи, що в Україні при заподіянні шко-ди медичним працівником звертаємося до ч. 1 статті 1172 ЦК України [11], де зазначено, що юридична або фізична особа відшкодовує шко-ду, завдану їхнім працівником під час виконан-ня ним своїх трудових (службових) обов’язків.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/55702
Appears in Collections:Аналітично-порівняльне правознавство. Вип. 5 2022
Наукові публікації кафедри цивільного права та процесу



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.