Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/55814
Title: МІСЦЕ ДИДЖИТАЛІЗАЦІЇ ПРИ УКЛАДЕННІ ШЛЮБУ В УКРАЇНІ
Authors: Булеца, Сібілла Богданівна
Ревуцька, Ірина Емілівна
Keywords: шлюб, сім’я, укладення шлюбу, диджиталізація, реєстроване партнерство
Issue Date: 2023
Publisher: Електронне наукове видання «Аналітично-порівняльне правознавство»
Citation: Булеца С.Б., Ревуцька І.Е. Місце диджиталізації при укладенні шлюбу в Україні. Електронне наукове видання «Аналітично-порівняльне правознавство». №5. 2023.
Abstract: У даній статті автори розглядають проблемні аспекти застосування на практиці норми Сімейного кодексу України та ряду інших нормативно правових актів, які регулюють укладення шлюбу онлайн, тобто за допомогою цифрових технологій. Не можна заперечувати той факт, що зараз ми живемо в епоху, коли розповсюдження та повсюдне поширення цифрових технологій радикально змінили наше ставлення один до одного. Самі ці процеси і призвели до необхідності введення нових способів врегулювання суспільних відносин. Тобто зовнішні чинники сформували запит на зростання диджиталізації. Під самим процесом диджиталізації слід розуміти як трансформацію і впровадження цифрових технологій задля оптимізації та покращення реалізації застосування своїх прав, чи то навіть, виконання своїх обов’язків за допомогою новітніх технологій. Зазначимо, що диджиталізація важлива для різних сфер життя, а особливо для сім’ї, для дітей, підлітків, батьків, бабусь і дідусів і її вплив на їхні стосунки. Зважаючи на стрімкий розвиток диджиталізації у сімейних відносинах, виникає необхідність дослідження даних питань. У статті проаналізовано світові процеси, які призведуть до нових викликів у сфері врегулювання сімейних відносин, а саме укладення шлюбу. І мова іде про метасвіт та ті можливості, які він надає особам, що бажають укласти шлюб і відсвяткувати безпосередньо своє весілля.
Description: З посиленням євроінтеграційних процесів проблема визнання шлюбними або сімейними відносин, заснованих на різних, відмінних від шлюбу, підставах, набула особливої актуальності. А саме з актуальним для правової бази України в процесі європейської інтеграції та приведення у відповідність правових інститутів постає і питання реєстрованого партнерства. І як вже вище зазначалося, що законопроект вже є готовий. І саме в ньому зазначаються основні поняття та формування дефініцій і звичайно практичний аспект застосування. Окрім цього і чітко вказана мета з якою варто запровадити даний інститут і шляхи безпосередньої реалізації прав та обов’язків. Слід зазначити, що часто вибір підстав, на яких буде створено сім’ю, форми організації відносин пари залежить від національного законодавства. В одних випадках воно може бути «дискримінаційним» по відношенню до осіб, які перебувають в законному шлюбі, в інших випадках - навпаки. Так, шлюб може бути вигідним або невигідним з точки зору оподаткування, формально одинокі батьки можуть отримувати певні пільги тощо. Таким чином, інші галузі права, зокрема податкове, трудове, право соціального забезпечення, можуть завдавати впливу на вибір партнерами підстав створення сім’ї і, відповідно, її виду. Інститут зареєстрованого партнерства є одним із поширених у країнах-членах ЄС правових інститутів, пов’язаних з сімейним правом. Він був запроваджений та закріплений на законодавчому рівні в окремих європейських країнах наприкінці минулого століття як відповідь на поширення в суспільстві сімейних відносин між чоловіками та жінками без офіційного укладення шлюбу, а також між особами однієї статі, які у той час в принципі не могли укласти шлюб або легалізувати свої стосунки будь-яким іншим способом. Слід зауважити, що відносно останньої категорії інститут зареєстрованого партнерства надав змогу державам забезпечити компроміс між неготовністю суспільства до сприйняття одностатевих шлюбів та необхідністю забезпечити права осіб однієї статі, не пов’язаних спорідненням, які перебували у фактично сімейних відносинах.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/55814
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри цивільного права та процесу



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.