Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/55815
Title: ПРАВО ВЛАСНОСТІ НА ОБ’ЄКТИ ВІРТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ
Authors: Булеца, Сібілла Богданівна
Keywords: власність, об’єкт, віртуальний світ, право, віртуальна власність, NFT.
Issue Date: 2023
Citation: Булеца С.Б. Право власності на об’єкти віртуальної власності. Електронне наукове видання «Аналітично-порівняльне правознавство». №3. 2023.
Abstract: У статті аналізуються проблеми визначення правового статусу віртуальної власності та об’єктів у ній, досліджується теорія віртуальної власності та наводяться співвідношення між майновими та інтелектуальними правами для регулювання відносин, що виникають у віртуальному світі. Автор на основі проведеного аналізу висуває пропозицію щодо необхідності регулювання відносин у сфері створення комп’ютерних кодів для отримання доступу до віртуального світу з використанням норм інтелектуальної власності, оскільки тут задіяна творча праця людини, а також використовувати норми права власності у відносинах власності на об’єкти віртуального світу - доменні імена, URL-адреси (єдині локатори ресурсів), веб-сайти, облікові записи електронної пошти, криптоактиви, предмети (артефакти та покращення) у розрахованих на багато користувачів онлайн-іграх. Автор зазначає, що Цивільний кодекс України не містить конкретних положень щодо права віртуальної власності, оскільки ця технологія наразі є досить новою та розвивається досить швидко. Проте, можливо виникнення правових проблем пов’язаних з віртуальною власністю у майбутньому, і Цивільний кодекс може бути доповнений відповідними положеннями, зокрема планується врахування положень acquis в процесі рекодифікації Книги третьої ЦК України, а саме (4) Аcquis, які стосуються «кібервласності»/віртуальної власності. Слід, передбачити також внесення змін до Цивільного кодексу України, щоб визначити правовий статус віртуальних об’єктів, таких як криптовалюти, віртуальні земельні ділянки та будівлі у віртуальному просторі тощо.
Description: Комплексне дослідження визначення місця об’єктів віртуальної власності в інституті права власності, визначення поняття «віртуальна власність» у контексті права особи на власність та аналіз співвідношення традиційного поняття власності стосовно права особи на віртуальну власність.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/55815
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри цивільного права та процесу



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.