Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/55955
Title: Політико-партійна репрезентація органів місцевого самоврядування у територіальних громадах Закарпатської області з компактним проживанням угорської та румунської етнічних громад (за результатами місцевих виборів 2020 року)
Authors: Зан, Михайло Петрович
Keywords: етнополітологія, об’єднана територіальна громада, місцеві вибори, угорська етнічна меншина, румунська етнічна меншина, Закарпатська область
Issue Date: 2021
Publisher: Видавничий дім «Гельветика»
Citation: Зан М.П. Політико-партійна репрезентація органів місцевого самоврядування у територіальних громадах Закарпатської області з компактним проживанням угорської та румунської етнічних громад (за результатами місцевих виборів 2020 року). Регіональні студії / Ужгородський національний університет. Херсон: Видавничий дім «Гельветика», 2021. № 27. С. 7–13.
Series/Report no.: № 27
Abstract: У статті розглянуто специфіку політико-партійного представництва органів місцевого самоврядування за результатами місцевих виборів 2020 року тих територіальних громад, де проживають угорська та румунська етнічні меншини Закарпатської області. Констатовано, що угорці краю найбільш компактно зосереджені в 7-ми з 10-ти об’єднаних територіальних громад Берегівського району, Сюртівській та Великодобронській сільських територіальних громадах Ужгородського району. Частково угорська етнічна спільнота проживає у Виноградівській міській та Королівській селищній територіальних громадах Берегівського району, Чопській міській та Холмківській сільській територіальних громадах в Ужгородському районі, Великолучківській та Горондівській сільських територіальних громадах у Мукачівському районі, містах Тячів і Мукачево, селищах Вишково і Солотвино. Румунська етнічна група Закарпаття компактно зосереджена в Солотвинській селищній територіальній громаді на Тячівщині. Автор виділяє два формати електоральної участі угорців Закарпаття: 1) етнічне голосування за дві етнополітичні партії угорців – «КМКС» Партію угорців України та Демократичну партію угорців України; 2) самовисування етнічних угорців до селищних і сільських рад новостворених територіальних громад. Етнічне голосування за етнополітичні партії угорців прослідковано на рівні тих територіальних громад, де угорська етнічність є домінуючою (Берегівська міська, Вилоцька селищна, Пийтерфолвівська та Сюртівська сільська територіальні громади) а також представлена окремими анклавами в етнічно різнорідному соціальному середовищі (Чопська, Мукачівська, Виноградівська та Тячівська міські; Вишківська, Солотвинська та Королівська селищні; Холмківська, Великолучківська та Горондівська сільські територіальні громади). Самовисування представників угорської етнічної меншини зафіксовано під час голосування за кандидатів у депутати Батівської селищної, Великоберезької, Косоньської, Великобийганської (Берегівський район) та Великодобронської (Ужгородський район) сільських рад. Виявлено, що політико-партійна репрезентація Солотвинської селищної ради є різнорідною. Незважаючи на домінування політичної сили «Рідне Закарпаття» й відсутність у селищній раді депутатів від партії «Команда Андрія Балоги», яку представляє новообраний голова Василь Йовдій, усі політичні сили органічно включені в порядок денний організації публічної політики та адміністрування на локальному рівні. Особливістю виборчої кампанії в цій територіальній громаді є високий рейтинг партії «Опозиційна платформа – За життя». Це пояснюється переважно прагматичними ціннісними орієнтаціями місцевого населення, зокрема тривалою практикою заробітчанства в Російській Федерації. Зроблено висновок про перспективу вивчення механізму взаємодії національно-культурних товариств із виконавчими органами територіальних громад, що покликані захищати культурні права і свободи представників угорської та румунської етнічних громад Закарпатської області.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/55955
ISSN: ISSN 2663-6107 (print)
ISSN 2663-6115 (online)
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри політології і державного управління

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Зан М._Регіональні студії_2022_№ 27.pdf451.84 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.