Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/56011
Title: Відома дослідниця історії українців Мараморощини. До ювілею почесного доктора Ужгородського національного університету Ірини Люби Горват. Стаття 2
Authors: Вегеш, Анастасія Іванівна
Вегеш, Микола Миколайович
Keywords: Ірина Люба Горівт, історія, біографія, румунсько-українські відносини
Issue Date: 2023
Publisher: Бухарест: Союз Українців Румунії
Citation: Вегеш А., Вегеш М. Відома дослідниця історії українців Мараморощини. До ювілею почесного доктора Ужгородського національного університету Ірини Люби Горват. Стаття 2. Наш голос. Літературно-культурний журнал українських письменників Румунії. Місячник Союзу українців Румунії. XXXI рік видання. 2023. № 352. С. 12–14.
Abstract: Хоча вона перш за все відома в наукових ко лах завдяки своїм працям з історії українців Мараморо щини (Румунії) та публікаціям про українсько-румунські відносини в ХХ столітті, проте проблематика її наукових зацікавлень значно ширша: історія державотворчих процесів в Україні, національно-визвольні змагання українського народу в 1918-1919 роках, історія Карпатської України 1938-1939 років, українська політична еліта в ХХ столітті, освіта і культура Закарпаття, розвиток української історичної нау ки на рубежі XIX-ХХ ст., історія Ужгородського націо нального університету, джерелознавство та іконо графія. Ірина-Люба Горват – автор і співавтор числен них праць про видатних діячів української істо рії та культури. Її перу належать ґрунтовні нариси про ви дат них закарпатських істориків Іллю Шульгу, То маша Сопка, Василя Маркуша, Івана Гранчака, Гри горія Пав ленка, Володимира Задорожного, Михайла Тиводара, Дмитра Данилюка, більшість із них були її вчителями під час навчання на історичному факультеті Ужгородського університету. Вона завжди з теплотою згадує своїх наставників, бере участь у наукових конференціях, присвячених вшануванню їх пам’яті. Наукові заслуги д-ра Ірини-Люби Горват теж належ ним чином оцінені. Вона – почесний доктор Ужго родського національного університету (Honoris causa). 19 жовтня 2018 року на урочистому засіданні Вченої ради Ужгородського національного університету ректор Володимир Смоланка виголосив подяку ІриніЛюбі Горват за особисті досягнення в галузі освіти та науки, за вагомий внесок у розвиток міжнародного співробітництва між Україною і Румунією. Вітаючи пані Ірину-Любу зі славним ювілеєм, хочемо побажати їй здоров’я, щастя і сповнення мрій. Нехай Ваше життя буде осяяне добром, повагою та любов’ю з боку друзів, теплом, достатком і затишком у домі! Нехай кожне починання успішно втілюється, а людська повага та визнання крокують поруч із Вами! Хай доля щедро обдаровує всілякими земними благами, а друзі та ділові партнери ніколи не розчаровують!
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/56011
ISSN: 1220-6296
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри української мови

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Nas-holos-352_octombrie_2023_compressed.pdf3.86 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.