Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/56112
Title: Між локал-патріотизмом та етносепаратизмом: case-study Підкарпатської республіканської партії
Authors: Зан, Михайло Петрович
Keywords: Етнополітика, Василь Заяць, Підкарпатська республіканська партія, русини, Закарпаття, етносепаратизм
Issue Date: 2023
Publisher: Полтавський державний аграрний університет
Citation: Зан М. Між локал-патріотизмом та етносепаратизмом: case-study Підкарпатської республіканської партії. Політичні трансформації сучасного суспільства: зб. матеріалів IV Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Полтава, 22 лютого 2023 р.). Полтава: ПДАУ, 2023. С. 23–26.
Abstract: 21 березня 1992 року в Мукачеві відбувся установчий з’їзд політичної сили, яку офіційно назвали «Подкарпацька республіканська партія». В активі Підкарпатської республіканської партії (ПРП) було більше 150-ти чоловік, але de facto заяви в партію написали 59 осіб. Практично до середини 1990-х років ця група активістів, яка формувалася довкола партії на початку 1992 року, діяла досить ефективно. В планах ПРП, яку очолив Василь Заяць, були окреслені головним чином масові й організовані форми політичних дій, що передбачали громадянський спротив. Такий, досить жорский дискурс етносепаратизму Василя Заяця та його прихильників в окремій публікації дозволив нам включити його до напряму діячів «радикального політичного русинства». Водночас, після неодноразових бесід, запису та публікації інтерв’ю з Василем Заяцем, для нас стали більш, ніж зрозумілими висновки краєзнавця Дмитра Попа про лідера ПРП як «безневинного радикала».
Description: Опублікована невелика наукова розвідка є тезами доповіді на IV-й Всеукраїнській науково-практичній конференції «Політичні трансформації сучасного суспільства», що відбулася 22 лютого 2023 року в Полтавському державному аграгному університеті.
Type: Text
Publication type: Тези до статті
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/56112
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри політології і державного управління

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Зан М. Між локал-патріотизмом... (2023).pdf3.22 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.