Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/56113
Title: Особливості парламентського представництва етнічних меншин у країнах Центрально-Східної Європи за результатами виборів 2019-2022 років (на прикладі Польщі, Словаччини, Румунії та Угорщини)
Authors: Зан, Михайло Петрович
Keywords: Етнополітологія, національні меншини, Парламентське представництво, етнічні меншини, Угорщина, Словацька Республіка, Румунія, Республіка Польща, вибори
Issue Date: 2023
Publisher: Львівський національний університет імені Івана Франка
Citation: Зан М. Особливості парламентського представництва етнічних меншин у країнах Центрально-Східної Європи за результатами виборів 2019–2022 років (на прикладі Польщі, Словаччини, Румунії та Угорщини). Політичні партії і вибори: українські та світові практики: зб. ст. і тез за результатами міжнародної наукової конференції «Партійно-виборчі процеси та тренди в контексті євроінтеграції, трансформації, суспільно-політичних криз і війни: Україна та світ» – сьомої у рамках серії міжнародних конференцій кафедри політології «Політичні партії і вибори: українські та світові практики» (пам’яті Юрія Романовича Шведи) від 2–3 грудня 2022 року / [за ред. Анатолія Романюка і Віталія Литвина]. Львів: ЛНУ ім. Івана Франка, 2023. Вип. 7. С. 30–46.
Series/Report no.: Політичні партії і вибори: українські та світові практики;VII міжнародна конференція (Львів)
Abstract: Парламентський інституційний формат є однією з основних форм політичного представництва міноритарних етнічних груп на вищому рівні державної влади. В контексті проаналізованих чотирьох національних case studies (Польща, Словаччина, Угорщина, Румунія) є очевидним, що кожна країна впродовж тривалого часу викристалізувала власну модель включення міноритарних етнічних груп до політичного життя суспільства, що також відображається і на парламентському їх представництві. Зокрема Польща практикує зниження відсоткового бар’єру для етнічних/етнополітичних партій з метою гарантованого їх проходження до парламенту. В Словацькій Республіці до списків провідних політичних партій залучають еліту етнічних меншин. Зокрема, на останніх парламентських виборах за списками популістського партійного блоку «Звичайні люди та незалежні особистості» до Національної Ради Словацької Республіки пройшли три представники від ромської етнічної громади (Петер Поллак-молодший, Ярміла Ваньова та Ян Герак). Як у Словаччині, так і в Румунії для проходження до національного парламенту багаточисельна угорська етнічна громада самоорганізовується у рамках загальнодержавної громадсько-політичної сили. Класичну модель резервування місць у парламенті для представників 20-ти визнаних державою корінних етнічних громад виробила Румунія. Подібно до неї, Угорщина з 2014 року також започаткувала представництво речників від 13-ти визнаних державою національних меншин на рівні національного парламенту.
Description: Наша наукова праця - тези виступу на Сьомій міжнародній науковій конференції «Політичні партії і вибори: українські та світові практики», присвяченій питанням партійно-виборчих процесів і трендів у контексті євроінтеграції, трансформації, суспільно-політичних криз і війни та проведеній для вшанування пам’яті партолога та псефолога Юрія Шведи. Загалом збірник статей і тез учасників конференції організовано рубриками. Тут висвітлено проблематику організаційних та ідеологічних параметрів функціонування партій на різних рівнях політики, виборчого процесу й урядування, партійно-виборчих детермінант структуризації політичного процесу, а також трансформації партій в умовах невизначеності і турбулентності в Україні та світі. Збірник сприятиме розумінню партійно-виборчої політики в різних умовах.
Type: Text
Publication type: Тези до статті
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/56113
ISSN: ISBN 978-617-10-0767-3
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри політології і державного управління

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Зан М. Особл. парл. предст. меншин 2019-2022 рр. (2023).pdf3.15 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.