Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/56140
Title: Неорусинство на Закарпатті в динаміці трансформацій патрон-клієнтних відносин і геополітичних пріоритетів
Other Titles: Neorusynism in Transcarpathia in the dynamics of transformations of the patron–client relationship and geopolitical priorities
Authors: Зан, Михайло Петрович
Keywords: Етнополітологія, карпаторусиністика, Неорусинство, Закарпаття, автономія, патрон–клієнтні відносини, проросійська орієнтація, проєвроатлантична геополітична течія.
Issue Date: 2016
Citation: Видавництво «Гілея»
Series/Report no.: Збірник наукових праць. Історичні науки. Філософські науки. Політичні науки;Вип. 112 (9)
Abstract: Аналізуються особливості становлення неорусинства на Закарпатті. Акцент робиться на визначальній ролі патрон–клієнтних зв’язків (регіональний політикум) і геполітичних орієнтацій (проросійська та проєвроатлантична течії) русинських громадських організацій. Встановлено, що неорусинство на Закарпатті пройшло чотири етапи. На першому етапі (1990–1993 роки) неорусинський рух підтримувався владною елітою Закарпатської області, в геополітичному плані був багатовекторним. У рамках другого етапу (1994–2001 роки) відбуваються пошуки лідерів-патронів і встановлюється біполярна (проросійська та проєвроатлантична) геополітична спрямованість. Третій етап (2002–2009 роки) пов’язується зі встановленням регіональної політичної клієнтели й домінуванням проросійського геополітичного вектора. На четвертому етапі (2010–2016 роки) неорусинство сегментується на рівні різних груп інтересів у регіоні, домінує проєвроатлантична геополітична течія.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/56140
ISSN: ISSN 2076–1554
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри політології і державного управління

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Зан М._Неорусинство на Закарпатті_2016.pdf5.33 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.