Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/56142
Title: Неорусинство на Закарпатті як латентний фактор дезінтеграційної загрози єдності українського етнонаціонального простору
Other Titles: NEW RUTHENIANS IN TRANSCARPATHIA AS A LATENT FACTOR OF THE UNITY DISINTEGRATION OF UKRAINIAN ETHNO-NATIONAL SPACE
Authors: Зан, Михайло Петрович
Keywords: Етнополітологія, карпаторусиністика, Закарпаття, неорусинство, етнокультурний вектор, локал-патріотичний формат, радикальний напрям, проєвроатлантична течія, проросійська орієнтація.
Issue Date: 2017
Publisher: Національний інститут стратегічних досліджень
Citation: Зан М. Неорусинство на Закарпатті як латентний фактор дезінтеграційної загрози єдності українського етнонаціонального простору. Стратегічні пріоритети. Серія «Політика». 2017. № 1 (42). С. 62–71.
Abstract: Проблема неорусинства / політичного русинства з 1990 року перманентно актуалізується в громадсько-політичному просторі України. Контроверсійною залишається проблема русинської етноідентичності, питання самоврядності та «закарпатського сепаратизму». На сучасному етапі українського державотворення через окремих одіозних лідерів неорусинство відкрито проявляло саме останній, епатажний формат. Підходячи до аналізу комплексно, автор розглядає проблему в контексті соціального конструювання різнопланових векторів неорусинства: етнокультурного, локал-патріотичного та радикального. Йдеться також про довготривале modus vivendi проросійської та проєвроатлантичної геополітичних течій у неорусинському громадському cередовищі, яке порушено тільки в останні роки в зв’язку з військовою підтримкою етносепаратистських рухів у Криму та на Сході України з боку Російської Федерації. Робиться висновок про пошук нової моделі узгодження закарпатоукраїнської регіональної та загальноукраїнської ідентичностей. Як приклад наводиться етнополітичний досвід Польщі щодо інституційного закріплення статусу національних, етнічних та мовних груп держави. Такий формат дозволяє побудувати інклюзивну модель постмодерної європейської політичної нації.
Description: "Стратегічна пріоритети" у 2017 році фахове видання з економічних, філософських та політичних наук.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/56142
ISSN: ISSN 2306-5664
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри політології і державного управління

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Зан М._Неорусинство на Закарпатті_2017.pdf349.84 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.