Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/56189
Title: Політичне представництво угорців України та українців і русинів Угорщини у дискурсі бінарного порівняння
Authors: Зан, Михайло Петрович
Keywords: Етнополітологія, національні меншини, Угорці України, русини та українці Угорщини, політичне представництво, бінарне порівняння.
Issue Date: 2019
Publisher: ДВНЗ «Ужгородський національний університет»
Citation: Зан М. Політичне представництво угорців України та українців і русинів Угорщини у дискурсі бінарного порівняння. Формування розвитку відносин України та країн Центральної Європи у контексті впливу гібридної війни, виборчих процесів та забезпечення прав національних меншин. Матеріали II Міжнародної наукової конференції (м. Ужгород, 03 травня 2019 року). Ужгород, 2019. С. 53–60.
Abstract: З’ясувавши спільні та відмінні риси політичної репрезентації міноритарних етнічних громад України та Угорщини, автор приходить до наступних висновків. 1. Чисельне представництво меншин є неспівмірним у силу автохтонності та компактного проживання угорців на Закарпатті й практично дисперсного розселення українців і русинів на теренах Угорщини. Відтак дискусії щодо паритетності задоволення етнокультурних потреб меншин у контексті прийняття нового Закону України «Про освіту» (5 вересня 2017 року) втрачають практичний сенс. 2. Українці та русини Угорщини репрезентують парламентський, загальнодержавний, регіональний та місцевий рівні етнополітичного менеджменту та включені в дієву систему представницької демократії 13-ти офіційно визнаних меншин держави; 3. Досвід парламентського представництва, лобіювання угорськомовного автономного територіального округу, електоральна участь та представництво у місцевій владі політичних партій угорської етнічної громади України засвідчує потенціал реального захисту інтересів меншини на регіональному рівні. Етноментальні стереотипи групової самоорганізації, апеляція до політики пам’яті та активна підтримка з боку Угорщини формуюють стабільний електоральний ресурс, рекрутується когорта лідерів думок, які активно включаються в мережу національно-культурних товариств і політичних партій угорської національної меншини. Лідери угорської громади є важливими акторами регіонального політикуму Закарпаття.
Type: Text
Publication type: Тези до статті
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/56189
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри політології і державного управління

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Зан М._Друга Міжнародна конференція (ФСН)_2019.pdf1.95 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.