Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/56368
Title: Семантично-стилістичне навантаження літературно-художніх антропонімів у романах Максима Бутченка
Other Titles: SEMANTIC AND STYLISTIC LOADING OF THE PROPER NAMES OF THE LITERARY HEROES IN THE NOVELS BY MAKSYM BUTCHENKO
Authors: Вегеш, Анастасія Іванівна
Keywords: апелятив, ім’я, літературно-художній антропонім, онім, персонаж, прізвище, реальна особа, символ, функція
Issue Date: 2023
Publisher: Ужгород: Видавничий дім "Гельветика"
Citation: Вегеш А. Семантично-стилістичне навантаження літературно-художніх антропонімів у романах Максима Бутченка. Закарпатські філологічні студії. 2023. Випуск 30. Ужгород: Видавничий дім «Гельветика», 2023. С. 9–16.
Abstract: Наша стаття присвячена дослідженню літературно-художніх антропонімів, які є потужним засобом характеристики героїв твору. У них знаходиться інформація про характер людини, зовнішній вигляд, її ставлення до оточуючих, належність до конкретної нації тощо. Сучасні письменники зважено ставляться до найменувань персонажів, усвідомлюючи їх роль і величезні спроможності в тексті. Романи сучасного українського письменника М. Бутченка в ономастичному плані не вивчалися. Це й зумовлює актуальність теми нашого дослідження. Наша мета – дослідити літературно-художні антропоніми, що функціонують у романах Максима Бутченка «1918. Місто надій», «Петлюра. Боротьба», «Жінка в темряві. Зелений Клин». Наше завдання – з’ясувати семантичне та образно-стилістичне навантаження літературно-художніх антропонімів, визначити їх роль у розкритті мисленнєвоемоційного світу героїв і творчому задумі автора. Доведено, що автор підбирає для своїх героїв традиційні назви, черпає з реальної антропонімії імена та прізвища, часто використовує розмовні здрібніло-пестливі форми. Імена багатьох історичних осіб стають маркерами відповідної епохи, але в романах вони наповнюються цікавими конотаціями, розкривається їх доантропонімне значення. Зафіксовано імена-символи та їх роль у формуванні образу. Значну увагу приділено аналізу літературно-художнього антропоніма Симон Петлюра, який, виходячи з досліджень істориків, став іменем-легендою. Розкрито його стилістичне значення. З’ясовано, що семантичне значення найменувань допасовується до характеру героя, його поглядів, дій та бажань. Усі літературно-художні антропоніми романів М. Бутченка мають значний характеристичний заряд і виконують найрізноманітніші функції, а ціла низка назв персонажів реалізує в тексті свою доонімну семантику. Літературно-художні антропоніми романів М. Бутченка можуть бути в гармонії один з одним, а можуть бути антагоністами, як і персонажі. Власні назви персонажів як мовні одиниці відображають творче мислення письменнка та особливості його стилю. Проведене дослідження дає право стверджувати, що серед широкого спектру виражальних засобів у художніх творах важливе місце належить літературним онімам.
Description: Проведене дослідження дає право стверджувати, що серед широкого спектру виражальних засобів у художніх творах важливе місце належить літературним онімам. М. Бутченко своїх героїв називає звичайними іменами, черпає з реальної антропонімії імена та прізвища, часто використовує розмовні здрібніло-пестливі форми. Імена багатьох відомих особистостей стають маркерами відповідної епохи, але в романах вони наповнюються цікавою інформацією, розкривається їх доантропонімне значення. Значну увагу автор привернув до образу С. Петлюри. Нам вдалося розкрити стилістичне значення літературно-художнього антропоніма С. Петлюра, який, виходячи з досліджень істориків, став іменем-легендою. З’ясовано, що семантичне значення найменувань допасовується до характеру героя, його поглядів, дій та бажань. Літературно-художні антропоніми романів М. Бутченка можуть бути в гармонії, а можуть бути антагоністами, як і персонажі. Усі літературно-художні антропоніми романів М. Бутченка мають значний характеристичний заряд і виконують найрізноманітніші функції, а ціла низка назв персонажів реалізує в тексті свою доонімну семантику. Назви героїв з романів М. Бутченка цікаві своїм наповненням, працюють на створення образу, на ідею, на сюжет. Перспективою подальших розвідок є дослідження літературно-художніх антропонімів та заголовків, що функціонують у творах сучасних авторів.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/56368
ISSN: 2663-4880 (print) 2663-4899 (online)
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри української мови

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
zfs-journal.uzhnu.uz.ua_№30_2023++.pdf3.28 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.