Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/56405
Title: Полісемантичність терміну «етнічні процеси» в етнології (проектування наукової дефініції на регіональне дослідження в Закарпатті)
Authors: Зан, Михайло Петрович
Keywords: Етнічні процеси, Закарпаття, Етнодемографічні процеси, Етнокультурні процеси, Етнополітичні процеси, Міжетнічна взаємодія, Етнічна самоідентифіція, Етносоціальні процеси
Issue Date: 2001
Publisher: Інститут народознавства НАН України (м. Львів)
Citation: Зан М. Полісемантичність терміну «етнічні процеси» в етнології (проектування наукової дефініції на регіональне дослідження в Закарпатті). Народознавчі зошити. 2001. зошит 3 (39). травень–червень. С. 462–464.
Series/Report no.: Народознавчі зошити;2001. Вип. 3.
Abstract: Етнічні процеси - це коплекс демографічних, соціальних, політичних та культурних змін етнічних спільнот протягом їхнього існування, що проявляється в етнооб’єднавчих або етнорозмежувальних тенденціях. На характер розвитку етнічних процесів на Закарпатті в 90-ті роки XX ст. впливали зміни в соціально-політичному та духовно-культурному житті: 1) фактор державної незалежності України, формування плюралізму в політичній площині; 2) умови формування ринкової економіки, криза в народному господарстві; 3) психологічні фактори - зміна системи ціннісних орієнтацій, соціального та етнічного самопочуття українців та етнонаціональних спільнот краю; 4) зміна параметрів міжетнічного контактування, зміна векторів етнокофесійного плану, окремі прояви міжетнічних протиріч; 5) формування особливих етнокультурних пріоритетів, запитів етнонаціональних меншин, організація в національно-культурні товариства, складання етнічного лідерства; 6) характер міграційних процесів, “етнічне обличчя” еміграційних процесів; 7) русинська етноідентифікаційна проблематика та соціально-політичні аспекти автономізації краю (зовнішні та внутрішні чинники). Автор вважає за перспективу дослідити наступний комплекс проблем етнічних процесів на Закарпатті в 90-ті роки XX ст.: 1) основні тенденції етнодемографічних процесів; 2) етносоціальні, етнополітичні, етнокультурні аспекти етнічних процесів; 3) проблему етнічної самоідентифікації українців та етнонаціональних меншин Закарпаття; 4) окремі аспекти міжетнічної взаємодії в краї (спілкування, контакти; процеси етнічної маргіналізації тощо).
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/56405
ISSN: 1028-5091
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри політології і державного управління

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Зан М._Народознавчі зошити_2001_Вип. 3.pdf220.85 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.