Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/56425
Title: Проблеми етнокультурного розвитку ромів Закарпаття (1989–2001 рр.)
Authors: Зан, Михайло Петрович
Keywords: Ромологія, Роми Закарпаття, Етнокультурний розвиток, Національно-культурні товариства
Issue Date: 2013
Publisher: Поліграфцентр «Ліра»
Citation: Зан М. Проблеми етнокультурного розвитку ромів Закарпаття (1989–2001 рр.). Ромологія: історія і сучасність: Матеріали Міжнародних наукових читань / упрорядкування Є.М. Навроцька. Ужгород: Поліграфцентр «Ліра», 2013. С. 10–23.
Abstract: Фактичний матеріал, наведений устатті, засвідчує вагомі трансформації етнокультурного буття ромів Закарпаття впродовж 1989–2001 років. Завдяки створеному спектру національно-культурних товариств відбувся ренесанс етнічної культури ромської етнічної групи. Це виявилось в оптимізації освітньо-виховного процесу серед ромських дітей, у діяльності фольклорних та художньо-професійних об’єднань, які прославили край далеко за його межами. Безперечно, питання налагодження функціонування засобів масової інформації, видання літератури й надалі залишаються на порядку денному. Вважаємо за перспективу висвітлення таких аспектів етносоціального та етнокультурного життя ромів Закарпаття: 1) соціально-економічні та правозахисні аспекти життєдіяльності ромської громади; 2) діяльність жіночих та молодіжних ромських громадських організацій; 3) питання взаємодії ромських громад краю з органами державної влади та місцевого самоврядування; 4) формування лідерства та інтелігенції в середовищі ромів краю; 5) участь ромів краю у виборчих процесах Закарпатської області тощо.
Description: 24–26 жовтня 2013 року у приміщенні культурно-просвітнього центру «Романі Яг» пройшли перші на Закарпатті Міжнародні наукові читання «Ромологія: історія та сучасність». Поважний захід відбувся за підтримки програми «Рома України» Міжнародного фонду «Відродження» (м. Київ). Програма проведення наукових читань була поділена на сім секцій: «Загальні питання», «Етнологія та етнографія», «Питання Голокосту», «Соціологія», «Культура, освіта», «Засоби масової інформації» та «Правозахист».
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/56425
ISBN: 978-617-596-145-2
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри політології і державного управління

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Ромологія_2014.pdf1.7 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.