Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/56747
Title: Колатеральний кровоплин при тромбозах у гомілково-підколінному і підколінно-стеновому сегментах венозної системи нижньої кінцівки з захопленням підколінного венозного колектора
Authors: Попович, Ярослав Михайлович
Русин, Василь Васильович
Кочмарь, Олександр Михайлович
Шітєв, Анатолій Іванович
Keywords: тромбоз глибоких вен, колатеральний кровоплин, венозний колектор, магістраль
Issue Date: 2020
Publisher: Art of Medicine
Citation: Колатеральний кровоплин при тромбозах у гомілково-підколінному і підколінно-стеновому сегментах венозної системи нижньої кінцівки з захопленням підколінного венозного колектора / Попович Я.М., Русин В.В., Кочмарь О.М., Шітев А.І. // Art of Medicine. – 2020. – № 4 (16). – С. 99 – 107.
Abstract: Венозні колатералі відіграють роль дренажів при тромбозі глибоких магістральних вен. Їх ро- звиток впливає на важкість клінічної картини та розвиток ускладнень. Мета: оцінити компенсаторні можливості колатерального кровоточу в підколінному венозному колек- торі при гострих венозних тромбозах. Обґрунтування дослідження. При тромбозі магістральних вен відбувається перерозподіл відтоку і бі- льша частина крові відводиться колатеральними судинами. Знання функціональних можливостей колатераль- ного кровотоку слугує додатковим критерієм прогнозування ускладнень та важкості перебігу захворювання. Методи. Проведено аналіз результатів обстеження та лікування 790 пацієнтів з тромбозами глибоких вен системи НПВ. Для обстеження застосували лабораторні методи дослідження, а також інструментальні: УЗ доплерографію, УЗ дуплексне сканування, рентгеноконтрастну флебографію, МСКТ з в/в контрастуванням, радіоізотопну флебосцинтиграфію та ЕхоКС. Результати дослідження. Тромбози глибоких вен у гомілково-підколінному сегменті спостерігали у 256 з 790 пацієнтів. У хворих з тромбозами гомілково-підколінного венозного сегменту значно сповільнений пасаж радіофармпрепарату по глибоких венах, що відображається у збільшенні середнього часу транспорту по венах гомілки та стегна до 59,4±4,02 с, зменшенні ЛШК до 2,1±0,61 см/с та індексу навантаження до 1,6±0,49 од. Співвідношення об’ємного кровотоку по магістральних і колатеральних венах склало 40% і 60% відповідно. Висновки. Колатеральний кровообіг відіграє важливу роль у розвитку ускладнень та важкості клініч- ного перебігу при тромбозах глибоких вен нижніх кінцівок. Формування тромботичних мас у глибоких венах нижньої кінцівки у 89,2% пацієнтів починається у мілких м’язових гілках гомілки.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/56747
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри хірургічних хвороб

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
563-Текст статті-3482-1-10-20210106.pdf5.31 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.