Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/56855
Title: Особливості моделей транскордонного співробітництва на рівні прикордонних регіонів ЄС
Authors: Шелемба, Михайло Михайлович
Keywords: єврорегіони, транскордонне співробітництво, фінансування заходів, регіональна конкуренція, обмеження, програмна підтримка, прикордонні суперечки, спільний ринок
Issue Date: 2023
Publisher: ДВНЗ "УжНУ"
Citation: Шелемба, М. Особливості моделей транскордонного співробітництва на рівні прикордонних регіонів ЄС / М. Шелемба // Міжнародний науковий вісник : зб. наук. пр. / ред. кол. І. В. Артьомов (голова) та ін. – Ужгород : ДВНЗ "УжНУ", 2023. – Вип. 1-2 (27-28). – С. 72-78. – Бібліогр.: с. 77-78 (7 назв). – Рез. укр.; Ст. укр. та англ. мовами.
Abstract: У статті висвітлено становлення моделей транскордонного співробітництва в рамках прикордонних регіонів ЄС. Проаналізовано історичний перебіг формування підходів до процесу транскордонного співробітництва в зазначених регіонах. Виявлено, що на початкових етапах становлення ЄС політику розвитку транскордонного співробітництва прикордонних регіонів країн-учасниць можна ідентифікувати як модель інституціоналізації цих специфічних транскордонних відносин. Зазначено, що ця модель була орієнтована на скорочення територіальних, позиційних та функціональних прикордонних суперечок. Доведено, що вказана політика реалізувалась за участі Європейських співтовариств, але не передбачала вирішення прикордонних суперечок напряму і мала різноманітний вплив на прикордонні території. Визначено, що, незважаючи на існування певних проблем у межах вказаної моделі, слід відмітити вагому посередницьку силу інституцій та політики ЄС у прикордонних питаннях, які чітко встановлюють інший контекст, що заохочує велику транскордонну координацію і співпрацю, охоплюючи як внутрішні, так і зовнішні кордони держав-членів.
Description: https://drive.google.com/file/d/1aNJTG0YrbX9mDoSBZRqKbieGSMHZJ2B_/view?usp=sharing
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/56855
Appears in Collections:Міжнародний науковий вісник. Випуск 1-2 (27-28) 2023

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ОСОБЛИВОСТІ МОДЕЛЕЙ.pdf510.83 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.