Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/57188
Title: Фактори навколишнього середовища, як предиктори виникнення каріозної патології у осіб 18-30 років.
Other Titles: Environmental factors as predictors of the occurrence of carious pathology in persons aged 18-30
Authors: Мельник, Володимир Семенович
Криванич, Володимир Миколайович
Гангур, Іван Юрійович
Ізай, Мілан Ернестович
Keywords: карієс, фактори ризику, тип харчування, стоматологічна освіченість
Issue Date: 2023
Publisher: «Intermedical journal»
Citation: Мельник В.С., Криванич В.М., Гангур І.Ю., Ізай М.Е. Фактори навколишнього середовища, як предиктори виникнення каріозної патології у осіб 18-30 років. «Intermedical journal»,2023, Спецвипуск, с.57-61.
Abstract: У роботі проведено аналіз впливу факторів навколишнього середовища, типу харчування, індивідуальних гігієнічних навичок та рівня освіченості на стоматологічний статус. Аналіз проведено на основі результатів обстеження 123 осіб у трьох вікових групах з урахуванням порівняльної характеристики отриманих результатів дослідження.
Description: Карієс зубів, незважаючи на наявність сучасних методів профілактики, залишається найпоширенішою проблемою в стоматології. Деякі публікації вказують на те, що вживання продуктів харчування з високим вмістом цукру, вид продуктів, які приймаються в їжу та якість харчування можуть викликати каріозні ураження. Зв'язок поширеності карієсу із соціально-економічним становищем сімей, рівнем освіти, обізнаністю про профілактику та іншими соціально-гігієнічними факторами повідомляють багато авторів. Високий рівень освіти, високий рівень доходу сім'ї асоціюються з низькою ураженістю карієсом зубів. Зубний наліт та гігієна порожнини рота вважаються основними етіологічними факторами, тому більшість досліджень роблять акцент тільки на цих факторах. Численні дослідження вказують на залежність між соціально-економічним добробутом та поширеністю стоматологічних захворювань. В загальному ж спостерігається зниження поширеності карієсу в розвинених країнах та країнах, які розвиваються. Проте поширеність карієсу залишається високою серед населення з низьким соціально-економічним статусом, осіб з надмірною вагою, тощо. Таким чином, можна вважати, що соціально-економічні показники пов'язані з факторами ризику карієсу зубів. Зі зростанням рівня матеріального благополуччя інтенсивність та поширеність карієсу зменшується, відповідно особи з низьким соціально-економічним рівнем мають значно гірші показники стоматологічного здоров’я. Інші науковці стверджують, що прямої залежності між благополуччям та рівнем карієсу не виявлено, однак відсутність систематичних оглядів даної проблеми в літературі не дають чіткої відповіді на дане запитання. Деякі автори пов’язують ризик виникнення каріозного ураження від надмірної маси тіла, однак зважаючи на низьку кількість якісних досліджень, у низці наукових робіт не було ідентифіковано жодних асоціацій між різними категоріями індексу маси тіла та показниками інтенсивності карієсу
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/57188
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри дитячої стоматології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
807-Текст статті-1717-1-10-20231122.pdf584.25 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.