Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/57283
Title: Ріст, урожайність та збереженість коренеплодів пастернаку за вирощування у передгірній зоні Закарпаття.
Authors: Гамор, Андрій Федорович
Садовська, Надія Петрівна
Попович, Галина Богданівна
Keywords: пастернак посівний, фенофази, біометричні параметри, коренеплоди, урожайність, збереженість
Issue Date: 2021
Publisher: Збірник наукових праць «Агробіологія»
Citation: Гамор А.Ф., Садовська Н.П., Попович Г.Б. Ріст, урожайність та збереженість коренеплодів пастернаку за вирощування у передгірній зоні Закарпаття. Збірник наукових праць «Агробіологія», 2021. № 2. С. 22–32.
Abstract: Пастернак посівний є цінною овочевою культурою. Його корене- плоди використовують у різних галузях народного господарства завдяки багатому хімічному складу. Однак площі під цією культурою незначні. Попри значну кількість наукових публікацій, в умовах Закарпаття куль- тура залишається невивченою. Тому метою досліджень стало вивчення процесів росту та розвитку, урожайності та збереженості коренеплодів пастернаку посівного за вирощування у ґрунтово-кліматичних умовах пе- редгірної зони Закарпаття. Під час вивчення фенології сортів відмічено, що період від появи сходів до формування розетки листків найкоротшим був у сорту угорської селекції Фелгосцу – 31 доба. А найкоротший між- фазний період «формування розетки – формування коренеплодів», який тривав 41 добу, зафіксовано на варіанті з сортом німецької селекції Бо- рис. Вивчення біометричних параметрів розетки листків пастернаку по- казало, що за її висотою та діаметром переважає сорт Фелгосцу – 69,8 та 38,4 см відповідно. Кількість листків у розетці (6,4 шт.) максимальною була у сорту Борис. За довжиною (26,8 см), діаметром (4,9 см) та масою ко- ренеплодів (158,8 г) виділявся сорт-стандарт Петрик. Цей сорт формував найвищий урожай – 56,7 т/га, в межах якого 90,3 % становила товарна про- дукція. Сорт Борис формував товарний урожай на рівні 45,9, а Фелгосцу – 44,9 т/га, що становило відповідно 87,4 та 82,8 % від загального врожаю. Для вивчення кращого способу збереженості продукції використовували три способи зберігання: насипом у ящиках, немитими та митими в поліе- тиленових мішках. За зберігання коренеплодів насипом у ящиках відміча- ли максимальні втрати маси – у межах 6,2–6,7 %. Найбільшу частку маси втрачали продуктові органи сорту німецької селекції. Однак ці втрати за різних способів зберігання розподілялися в часі нерівномірно. На почат- ку зберігання вони були достатньо високими, до січня–лютого вони різко знижувалися, а надалі знову зростали. Серед способів зберігання корене- плодів найкращим виявилося зберігання їх немитими у поліетиленових мішках. За такого способу вихід товарних коренеплодів після тривалого зберігання з кінця жовтня до кінця травня коливався від 92,8 до 93,6 %, і найвищим був у сорту Петрик. Цей сорт давав найбільший вихід товарних коренеплодів і за збереження їх насипом у ящиках та митими у поліети- ленових мішках.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/57283
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри плодоовочівництва і виноградарства



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.