Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/57328
Title: Формування урожаю селери коренеплідної залежно від схеми висаджування.
Authors: Садовська, Надія Петрівна
Попович, Галина Богданівна
Гамор, Андрій Федорович
Балаж, Евеліна
Keywords: селера коренеплідна, сорт, розсада, площа живлення, урожайність, побічна продукція
Issue Date: 2018
Publisher: К.: НУБіП України
Citation: Садовська Н.П. Формування урожаю селери коренеплідної залежно від схеми висаджування / Н.П. Садовська, Г.Б. Попович, А.Ф. Гамор, Е.Ю. Балаж // Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. Серія «Агрономія». / Редкол.: С.М. Ніколаєнко (відп. ред.) та ін. – К.: НУБіП України, 2018. – Вип. 294. – С. 170–177.
Series/Report no.: Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. Серія «Агрономія»;Вип. 294
Abstract: Селера є однією з найбільш цінних пряно-смакових рослин, технологія вирощування якої потребує вивчення і удосконалення залежно від певних ґрунтово-кліматичних умов. Враховуючи це, актуальним є підбір оптимальної площі живлення сортів культури для низинної зони Закарпаття. Досліди проводили у приватному господарстві (Ужгородський район, низинна зона Закарпаття). Селеру вирощували розсадним методом, у фазі 4-5 листків її висаджували у відкритий ґрунт за схемами: 45х20 см; 60х20 см; 50х30 см. Після висаджування рослин у відкритий ґрунт виявлено, що відчутне зростання висоти (більше ніж удвічі для обох сортів) було зафіксоване через 30 діб після висаджування. Найбільшої висоти через місяць після висаджування (11,0 см) досягали рослини сорту Яблучна на варіанті зі схемою розміщення 50×30 см, а у сорту Едвард – на варіанті з площею живлення 60×20 см (10,0 см). Встановлено, що зі збільшенням висоти рослин збільшувалася також кількість листків. Найвищу врожайність коренеплодів для обох сортів (Яблучна – 15,5 т / га, Едвард – 14,0 т / га) було зафіксовано для варіанту з площею живлення 45×20 см. Очевидно, що за рахунок розміщення більшої кількості рослин на одиниці площі, максимальну урожайність побічної продукції (листків) отримано на варіантах з цією ж площею живлення. У сорту Яблучна середня урожайність листків була на рівні 15,3 т / га, а у сорту Едвард – на рівні 14,0 т / га.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/57328
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри плодоовочівництва і виноградарства

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
селера стаття Вісник_Агрономія_2018_2_verstka_27!! (1).pdf8.3 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.