Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/57430
Title: Біологічна дія мінеральної води як спосіб корекції мікробних композицій при некомунікативних захворюваннях
Other Titles: The biological action of mineral water as a method of correction/regulation of microbial composition in non-communicable diseases
Authors: Бурмей, Світлана Андріївна
Паллаг, Олександра Володимирівна
Юсько, Леся Сергіївна
Ганинець, Павло Павлович
Сарканич, Олександр Васильович
Бойко, Надія Володимирівна
Keywords: мікробіом, некомунікативні захворювання, мікроорганізми, мінеральна вода
Issue Date: 2023
Publisher: Intermedical journal
Citation: Бурмей С.А., Паллаг О.В., Юсько Л.С., Ганинець П.П., Сарканич О.В., Бойко Н.В. Біологічна дія мінеральної води як спосіб корекції мікробних композицій при некомунікативних захворюваннях // Intermedical journal, спецвипуск, 2023 р., 27-31. DOI https://doi.org/10.32782/2786-7684/2023-3-5
Abstract: Порушення мікробіоти призводить до виникнення хронічного запалення, яке в свою чергу є тригером некомунікативних захворювань. Слід відмітити, що розлади функціонування цілого ряду систем організму безпосередньо пов’язані з незбалансованим мікробіомом людини. Зокрема мікро- та макроелементози, характерні в однаковій мірі для людей із пониженою і підвищеною вагою, призводять до виникнення атеросклерозу. Для корекції мікробіоти сьогодні напрацьовано і запропоновано ряд індивідуальних підходів вживання персоніфікованих харчових планів, біопрепаратів нового покоління, фармабіотиків чи постбіотиків. Вплив вживання напоїв на мікробний баланс кишечнику людини вивчений недостатньо, і в першу чергу це стосується звичайної питної чи мінеральної води. Окисно-відновний потенціал, що регулює і скеровує перебіг хронічного запалення, визначається саме властивостями води. Мінеральні води Закарпатської області достатньо вивчені з точки зору їх фізико-хімічних параметрів, однак відсутніми є дослідження щодо їх впливу на основних мікробних представників вмісту шлунково-кишкового тракту, і особливо композицій, які є типовими для тих чи інших некомунікативних хвороб. На території̈ Закарпатської області нараховується більше 20 родовищ субтермальних і термальних, високотермальних вод. Голубинське родовище мінеральної води Мукачівського району характеризується вуглекислою середньо-мінералізованою гідрокарбонатною натрієвою водою. Метою даного дослідження було вивчення впливу цієї мінеральної води та її здатності регулювати композиції мікроорганізмів при різних порушеннях. Встановлено, що досліджувана мінеральна вода корегує баланс співвідношення між умовно-патогенними та коменсальними мікроорганізмами при ожирінні, цукровому діабеті другого типу та серцево-судинних захворювань.
Description: Висновки з дослідження. Результати нашого дослідження доводять позитивний вплив мінеральної води на типові мікробні композиції при таких порушеннях: серцево-судинні захворювання, цукровий діабет другого типу та ожиріння. Мінеральна вода сприяє підвищенню кількості корисних коменсальних бактерій, зокрема Bifidobacterium bifidum і Lactobacillus casei, а також спостерігається зниження кількості умовнопатогенних бактерій, таких як Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae та Enterococcus faecalis, що може сприяти попередженню виникнення запальних процесів та інфекційних ускладнень. Отримані результати біологічної дії можуть бути пов'язані зі зміною pH середовища в процесі здійснення сумісного культивування бактерій та мінеральної води. З літературних джерел відомо, що зниження pH середовища призводить до руйнування клітинної оболонки грам-негативних бактерій. Також зменшення кількості умовно-патогенних мікроорганізмів можна пояснити наявністю в мінеральній воді органічних та неорганічних сполук (іони Натрію, Калію, і т.д.).
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/57430
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри медико-біологічних дисциплін

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Біологічна дія мінеральної води.pdf353.12 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.