Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/57986
Title: Аналіз ефективності профілактики карієсу у дітей 6–7 років, які постійно проживають в умовах біогеохімічного дефіциту фтору та йоду
Other Titles: Analysis of the Effectiveness of Caries Prevention in Children of 6-7 Years Old who Permanently Live in Conditions of biogeochemical Deficiency of Fluoride and Iodine
Authors: Клітинська, Оксана Василівна
Зорівчак, Тетяна Іванівна
Шетеля, Володимир Володимирович
Дячук, ЙjВ
Klitynska, Oksana Vasilyvna
Keywords: діти, молодший шкільний вік, біогеохімічний дефіцит фтору та йоду, поширеність карієсу, інтенсивність та активність карієсу.
Issue Date: 2022
Citation: Клітинська, О., Шетеля, В., Зорівчтак, Т., Стішковський, А., Дячук Й. В. Аналіз ефективності профілактики карієсу у дітей 6–7 років, які постійно проживають в умовах біогеохімічного дефіциту фтору та йоду. Український журнал медицини, біології та спорту. 2022; 7 (1, 35): 213-9.
Abstract: Оцінити ефективності ремінералізуючої профілактики карієсу зубів у дітей, які проживають в умовах біогеохімічно дефіцитних мікроелементозів у в період прорізування та мінералізації перших постійних молярів, шляхом запровадження лікувально-профілактичного комплексу. Матеріали і методи дослідження. Відібрані 73 школяра перших класів загальноосвітніх шкіл міста Ужгорода з різним станом загального здоров’я. Контрольну групу порівняння склали 26 здорових дітей аналогічного віку. Були визначені показники поширеності, інтенсивності та активності карієсу (індекс кп+КПВ), зміни гігієнічних та пародонтальних індексів (I.G. Green, I.R. Vermillion, Федорова-Володкіної, РМА) в динаміці лікування (через 12 місяців) та проведені порівняння з показниками контрольної групи. Результати. Через 12 місяців після застосування ЛПК спостерігалося покращення стоматологічного статусу, встановлено зниження поширеності (р>0,05) інтенсивності (р>0,05) карієсу, відсутні видалені постійні зуби, достовірно зменшилася кількість каріозних тимчасових та постійних зубів, зменшився відсоток декомпенсованого карієсу у всіх клінічних групах відносно показників до лікування у дітей всіх груп спостереження (р <0,05). Середні значення індексу OHI-S у дітей покращилися і відповідали показникам задовільної гігієни у всіх групах, за індексом Федорова-Володкіної відповідали хорошій гігієні, нормалізувався індекс РМА, що свідчить про ефективність запропонованого лікувально-профілактичного комплексу у дітей всіх клінічних груп. Згідно результатів досліджень провідних науковців мінеральний склад твердих тканин зубів безпосередньо залежить від вмісту мікро- та макроелементів в біологічних середовищах, в плазмі крові, волоссі та ротовій рідині та корегується шляхом ендогенного надходження елементів з їжею. Останнім часом все більшої актуальності набуває питання обміну магнію в дитячому організмі. В результаті проведених досліджень встановлений взаємозв’язок вмісту магнію та стоматологічного статусу, з урахуванням коефіцієнта обтяженості соматичною патологіє, що ускладнює всмоктування такого есенціального елемента як магній в шлунково-кишковому тракті. Нормалізація вмісту магнію через 12 місяців призводить до покращення стану нервової системи та стоматологічного здоров’я у дітей 6-7 років, які постійно проживають в регіоні біогеохімічного дефіциту фтору та йоду. Висновки. Застосування розробленого лікувально-профілактичного комплексу у дітей молодшого шкільного віку з високою достовірністю призводить до покращення рівня стоматологічного здоров’я.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/57986
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри стоматології післядипломної освіти

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
jmbs0-2022-7-1-213.pdf261.95 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.