Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/58142
Title: КРИПТОВАЛЮТИ: ЕКОНОМІЧНА СУТНІСТЬ, ІСТОРІЯ РОЗВИТКУ ТА РОЛЬ НА СВІТОВОМУ ФІНАНСОВОМУ РИНКУ
Other Titles: CRYPTOCURRENCIES: ECONOMIC ESSENCE, DEVELOPMENT HISTORY AND ROLE IN THE GLOBAL FINANCIAL MARKET
Authors: Алєксєєнко, Владислав Юрійович
Чубарь, Оксана Геннадіївна
Keywords: Віртуальні активи, фінансові інструменти, електронні гроші., Криптовалюта, цифровий актив, віртуальна валюта, біткоїн, блокчейн, майнінг.
Issue Date: Jan-2024
Publisher: Наукові перспективи
Citation: Алєксєєнко В.Ю., Чубарь О.Г. КРИПТОВАЛЮТИ: ЕКОНОМІЧНА СУТНІСТЬ, ІСТОРІЯ РОЗВИТКУ ТА РОЛЬ НА СВІТОВОМУ ФІНАНСОВОМУ РИНКУ. Наукові перспективи: журнал. 2024. № 1(43). С. 340-358.
Series/Report no.: Наукові перспективи (Серія «Державне управління», Серія «Право», Серія «Економіка», Серія «Медицина», Серія «Педагогіка», Серія «Психологія» );Випуск № 1(43)2024
Abstract: У статті систематизовано існуючі дефініції поняття «криптовалюта», зроблено висновок про комплексність та багатоаспектність цього поняття, а також про відсутність єдиного підходу до його трактування. Узагальнено розуміння визначення криптовалюти як нового цифрового виду грошей, захищених криптографічним кодом з неможливістю його підробки чи копіювання, якими можна вимірювати вартість товарів, послуг та інших грошових одиниць, використовувати для товарно-грошового обігу, заощаджень та інвестування. Визначено, що основними характерними рисами всіх криптовалют є: децентралізованість, анонімність, обмежена пропозиція та дефіцит, швидкість, глобальність, незворотність та безпечність транзакцій. Сукупність елементів, що забезпечують випуск та обіг криптовалют, а також їх використання, утворює об’єкт управління – власне ринок криптовалют. Він являє собою систему, що поєднує в єдине ціле всі елементи, які забезпечують випуск (емісію) криптовалют та їх обіг за законами попиту та пропозиції між учасниками цього ринку. За результатами проведеного ретроспективного аналізу виникнення та розвитку криптографічних грошей зроблено висновок, що історичним їх початком можна вважати 1983 р., коли американський дослідник Девід Чаум розробив систему, що давала можливість поєднувати анонімність платежів із прозорістю для всіх учасників ринку під назвою «eCash». Першою повноцінною криптовалютою став біткоїн, створений в 2008 р. Станом на 2023 р. у світі нараховувалося більше 10 тисяч різних крипто валют, але всі вони складають три великі групи: біткоїни, альткоїни та стейблкоїни. Зроблено висновок про значну роль криптовалют на фінансовому ринку. Попри те, що ці інструменти частіше за все використовуються як платіжний засіб та інвестиційний актив, вони можуть здійснювати вплив на пропозицію грошей, процентні ставки, грошові перекази, рівень інноваційних технологій, фінансування проектів та фінансову інклюзію.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: DOI: https://doi.org/10.52058/2708-7530-2024-1(43)
https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/58142
ISSN: ISSN (рrint) 2708-7530
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри фінансів і банківської справи

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
НП Крипто стаття1(43).pdfКриптовалюти. Стаття. НП 1 (43)552.12 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.