Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/59091
Title: Навіки в пам’яті народній. До 85-річчя проголошення незалежності Карпатської України і 150-річчя від дня народження Августина Волошина. Стаття 1.
Authors: Вегеш, Микола Миколайович
Горват, Ірина Люба Василівна
Keywords: Августин Волошин, Карпатська Україна, усна народна творчість, українська мова, українська література, українська пісня
Issue Date: 2024
Publisher: Бухарест: Союз Українців Румунії
Citation: Вегеш М., Горват І.-Л. Навіки в пам’яті народній. До 85-річчя проголошення незалежності Карпатської України і 150-річчя від дня народження Августина Волошина. Стаття 1. Вільне слово. Культурно-просвітний часопис Союзу українців Румунії. 2024. № 3–4. С. 13.
Abstract: У статті, присвяченій ювілеям Карпатської України та її президента Августина Волошина робиться аналіз усної народної творчості та художньої літератури про національно-визвольну боротьбу закарпатських українців наприкінці 30-х років. Автори публікації знайомлять читачів як з відомими творами, так і вводять до наукового обігу імена українських письменників та поетів маловідомих або призабутих.
Description: Відома дослідниця українського фольк лору Таміла Висіцька у передмові до своєї книги написала такі рядки: «За радянського періоду всі історичні події були переглянуті та висвітлені виключно з позиції радянської ідеології. З часу розпаду СРСР на теренах колишніх радянських республік розпочався зворот ний процес: усе, що раніше вважалося позитивним, стало негативним, що вважалося незаперечною істи ною, тепер тлумачиться в протилежному аспекті.Тож скільки ще разів історія буде перекручуватися, вивер татися, шліфуватися? Однозначно, що стільки, скіль ки разів буде змінюватися в країні ідеологія правлячої верхівки, яку цікавить лише збереження своєї влади, а для цього потрібне утвердження «закономірності» даноїідеології.І,безперечно,завждизнайдуться«нау ковці», які будуть перевертати знову ізнову все «з ніг на голову» на догоду владі. Кожен має право на влас ну думку, але ніхто не повинен цю думку оголошува ти як вирок суду в останній інстанції. Люди мають право знати усі факти тих чи інших подій. Лише це дасть можливість запобігти помилкам у майбутньому» . Цілком щирі й правдиві слова. Щось подібне можемо сказати про Августина Волошина і Карпатську Україну.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/59091
ISSN: 1223-8988
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри політології і державного управління

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
VS_02_2024-Net.pdf2.88 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.