Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/59629
Title: Державотворчі процеси в Карпатській Україні (1938–1939). Хронологія подій. Бібліографія. До 85-ї річниці проголошення незалежності Карпатської України і 150-річчя від дня народження Августина Волошина
Other Titles: State-building processes in Carpathian Ukraine (1938–1939). Chronology of events. Bibliography. To the 85th anniversary of the declaration of independence of Carpathian Ukraine and the 150th anniversary of the birth of Avgustyn Voloshyn
Authors: Вегеш, Микола Миколайович
Федака, Сергій Дмитрович
Keywords: Українське державотворення, Карпатська Україна, Підкарпатська Русь, Августин Волошин, бібліографія, біографія
Issue Date: 2024
Publisher: UZHHOROD – SATU MARE
Citation: Вегеш М., Федака С. Державотворчі процеси в Карпатській Україні (1938–1939). Хронологія подій. Бібліографія. До 85-ї річниці проголошення незалежності Карпатської України і 150-річчя від дня народження Августина Волошина / Видання третє, доповнене і виправлене. Ужгород – Сату Маре, 2024. 791 с.
Abstract: До книги докторів історичних наук, професорів Ужгородського національного університету Миколи Вегеша і Сергія Федаки увійшли хронологія державотворчих процесів на Закарпатті напередодні Другої світової війни (передісторія Карпатської України; становлення автономної державності; зміцнення автономної держави; творення передумов незалежності; проголошення незалежності Карпатської України та її оборона) і найповніша на цей час бібліографія історії Карпато-Української держави (6713 позицій), у якій вміщено опубліковані документи, мемуари очевидців і активних учасників подій, монографії, науково-популярні книги та статті українських і зарубіжних дослідників. Видання розраховане на науковців, які досліджують державотворчі процеси в Україні.
Description: Із змісту: Карпатська Україна. 1938–1939. Хронологія подій: Передісторія Карпатської України; Становлення автономної державності (11 жовтня – 2 листопада 1938 р.); Зміцнення автономної держави (3 листопада 1938 – 12 лютого 1939 р.); Творення передумов незалежності (13 лютого – 13 березня 1939 р.); Проголошення незалежності Карпатської України та її оборона (14–18 березня 1939 р.); Августин Волошин і Карпатська Україна; Августин Волошин: сторінки біографії: Замість вступу; Родина Августина Волошина. Дитячі та юнацькі роки; Ірина – дружина Августина Волошина; Августин Волошин і Томаш Масарик; Августин Волошин і митрополит Андрей Шептицький; В боротьбі за рідну мову; Автор підручників і видавець; «Свобода» Августина Волошина; Літературна діяльність; На чолі «Просвіти» і «Учительської Громади»; Буремні 1918–1919 роки… Початок активної політичної діяльності; У міжвоєнний період. Боротьба за автономію; Августин Волошин – прем’єр-міністр; В боротьбі з терористами та угорською «п’ятою колоною»; На допомогу Карпатській Україні; Вибори до Сойму Карпатської України. Спроби реформ; Августин Волошин – президент Карпатської України; В еміграції; Шлях на Голгофу. Бібліографія; Від упорядників; Використана література; Карпатська Україна від А до Я. Бібліографія.
Type: Text
Publication type: Книга, підручник
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/59629
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри політології і державного управління



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.