Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/59757
Title: У світі книг професора Миколи Вегеша
Authors: Вегеш, Микола Миколайович
Keywords: Микола Вегеш, біографія, бібліографія, книги, Карпатська Україна, історія України, політична наука, геополітика
Issue Date: 2024
Publisher: Сату Маре: Повітовий музей Сату Маре; Союз Українців Румунії
Citation: У світі книг професора Миколи Вегеш / За редакцією Анастасії Вегеш та Ірини Люби Горват; вступна стаття доктора філологічних наук, професора Миколи Зимомрі. Сату Маре: Повітовий музей Сату Маре; Союз Українців Румунії, 2024. 60 с.
Abstract: Видання «У світі книг професора Миколи Вегеша» знайомить широкий загал читачів із життєвим і творчим шляхом українського вченого, доктора історичних наук, професора Миколи Вегеша. До збірника увійшли історико-біографічний нарис про Миколу Вегеша відомого українського вченого, доктора філологічних наук, професора Миколи Зимомрі та бібліографія окремих видань (авторські та колективні монографії, науково-популярні книги, автореферати дисертацій, підручники, посібники, навчально-методичні видання) історика, укладена кандидатом філологічних наук, доцентом Анастасією Вегеш і генеральним секретарем Союзу Українців Румунії, кандидатом історичних наук, д-ром Іриною Любою Горват.
Description: Для вченого важливо розкрити особистість крізь призму персонального внеску в арсенал-скарбницю здобутків носія конкретного покликання. Ні, не кожний перший-ліпший трудолюб володіє даром розгледіти тему та її дослідити. Приміром, тема лісових масивів і ширше – їхнє збереження в екологічному ключі – має, без сумніву, інтердисциплінарне значення. Та для Миколи Вегеша як історика міжпредметність постає спонукою її усебічно осмислити; для нього вагома передусім гуманістична платформа, на якій засновані духовні устремління тієї чи іншої особистості. Микола Вегеш народився 28 листопада 1962 року в селищі Міжгір’ї. Звісно, радості батьків – Миколи Юрійовича та Ганни Йосипівни – не було межі. Вона буквально дзвінким вітерцем рознеслася повсюди, де знали трудолюбиву родину в усій окрузі. Слід підкреслити: районний центр на початку 60-х відігравав для багатьох обдарованих і допитливих роль своєрідного осередку, коли йдеться про означення процесу творення, приміром, у редакції місцевої районної газети. Знаними літераторами стали передусім Петро Скунць, Василь Вовчок, Володимир Фединишинець, Олекса Янчик, Василь Кохан та ін. На 1969–1979 рр. припало навчання Миколи Вегеша в Міжгірськійсередній школі, в якій животворили традиції народної педагогіки. Тут працювали такі одухотворені педагоги, як директор Іван Святиня, а також досвідчені вчителі – Марія Опаленик, Володимир Рубець, а також Ернест Шутяк, до слова, учень Августина Волошина. Ще школярем зачитувався поетичними рядками Василя Ґренджі-Донського й Петра Скунця, а також газетними статтями, сміливими журналістськими виступами Івана Мокрянина. Це, не в останню чергу, його зусиллям постав наприкінці 70-х документальний фільм «Я піду в далекі гори», складниками якого були образи гордих і свободолюбивих верховинців та зміст пісні улюбленого народом поета-пісняра Володимира Івасюка. До яскравихносіїв міжгірської Верховини належали Микола Скира та Ганна Шкелебей. Ці виконавці головних ролей з фільму «Марійка-невірниця», знятого у тридцятих режисером Владиславом Ванчурою за сценарієм Івана Ольбрахта, несли в собі яскравізразки творчого потенціалу. Вонимали для Миколи Вегеша, сказати б, вже з дитячих літ розгалужуючий вплив на розвиток світоглядних позицій. Його почуття міцніли, сягаючи змалку таїн внутрішнього змагання – йти вперед.
Type: Text
Publication type: Книга, підручник
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/59757
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри політології і державного управління



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.