Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/59833
Title: ЕФЕКТИВНІСТЬ ЛІКУВАННЯ КАРІЄСУ ЗУБІВ У ДІТЕЙ ПРЕПУБЕРТАТНОГО І ПУБЕРТАТНОГО ВІКУ З ЮВЕНІЛЬНИМ РЕВМАТОЇДНИМ АРТРИТОМ
Authors: Пилипюк, О. Ю.
Кулигіна, В. М.
Шінкарук-Диковицька, М. М.
Гаджула, Н. Г.
Повшенюк, А. В.
Keywords: діти, ювенільний ревматоїдний артрит, карієс зубів, мінеральний обмін.
Issue Date: Jan-2023
Publisher: “Вісник Вінницького національного медичного університету”
Citation: Пилипюк О.Ю., Кулигіна В.М., Шинкорук-Диковицька М.М., Гаджула Н.Г., Повшенюк А.В. Ефективність лікування карієсу зубів у дітей препубертатного і пубертатного віку з ювенільним ревматоїдним артритом. Вісник Вінницького національного медичного університету. – 2023. – Т.27. - №1. – С. 63-68.
Series/Report no.: Т. 27, №1;
Abstract: Анотація. Незважаючи на сучасні досягнення в стоматології, множинне ураження зубів каріозним процесом у дітей на фоні ювенільного ревматоїдного артриту (ЮРА) є поширеною проблемою. Пошук нових методів лікування та профілактики даних уражень є актуальним завданням для науковців. Тому, метою дослідження стало вивчення ефективності розробленого комплексного лікування та профілактики множинного карієсу зубів у дітей з ЮРА. Нами здійснено дослідження 53 дітей з ЮРА 8-16 років: 14 дітей ІІ дитинства та 12 - підліткового віку, які склали основну групу і відповідно у 14 і 13 дітей - порівняльну. Оцінку ефективності лікувально-профілактичних заходів вивчали за показниками інтенсивності карієсу зубів і даних показників вмісту основних електролітів та їх регуляторів у крові: загального й іонізованого кальцію, неорганічного фосфору, магнію, калію, натрію, хлору, паратиреоїдного гормону, активності лужної та кислої фосфатази. Статистичне обчислення здійснювали з використанням програми "Statistica 6.1". Проведення лікувально-профілактичних заходів сприяло усуненню відносної гіпофосфатемії і гіпокальціємії та нормалізації інших показників фосфорно-кальцієвого обміну (вміст та активність біологічних каталізаторів), які виявлені до лікування. Разом з тим, через два роки спостереження дітей препубертатного віку групи порівняння показник КПВ+кп був утричі вищим, ніж в основній. У пубертатному віковому періоді показник КПВ у дітей групи порівняння перевищував такий основної у 3,4 рази. Проведення лише базисної терапії з корекцією мінерального обміну та вітамінного балансу в організмі дітей з ЮРА є недостатньою для ефективної профілактики каріозних уражень зубів. Результати стоматологічного обстеження свідчать про високу клінічну ефективність розпрацьованого комплексу лікування та профілактики карієсу зубів у дітей з ЮРА. Це вказує на доцільність впровадження її в практичну охорону здоров'я.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/59833
ISSN: 1817-7883
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри терапевтичної стоматології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Вісник ВНМУ №1 2023.pdf178.31 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.