Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/59834
Title: СТОМАТОЛОГІЧНІ ЗАХВОРЮВАННЯ У ХВОРИХ З ПАТОЛОГІЄЮ ШЛУНКОВО КИШКОВОГО ТРАКТУ: ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ
Authors: Побережна, Г. М.
Кулигіна, В. М.
Гаджула, Н. Г.
Повшенюк, А. В.
Горай, М. А.
Курдиш, Л. Ф.
Keywords: стоматологічні захворювання, карієс зуба, захворювання пародонта, захворювання слизової оболонки порожнини рота, ураження шлунково-кишкового тракту, синдром мальабсорбції.
Issue Date: Mar-2023
Publisher: “Вісник Вінницького національного медичного університету”
Citation: Побережна Г.М., Кулигіна В.М., Гаджула Н.Г., Повшенюк А.В., Горай М.А., Курдиш Л.Ф. Стоматологічні захворювання у хворих з патологією шлунково-кишкового тракту: огляд літератури. Вісник Вінницького національного медичного університету. – 2023. – Т.27. - №2. – С. 323-330.
Series/Report no.: Т. 27, №2;
Abstract: Анотація. Метою дослідження було проведення аналізу наукових літературних джерел з питань ураження твердих тканин зубів, захворювань пародонта та слизової оболонки порожнини рота у хворих із супутньою патологією шлунково-кишкового тракту. Під час виконання роботи використано бібліосемантичний метод з'ясування стану окреслених питань, вивчення та аналіз результатів наукових досліджень, наведених в літературних джерелах та електронних ресурсах. На основі даних вітчизняних та міжнародних літературних джерел оцінено поширеність, вираженість і структурність змін органів та тканин порожнини рота у поєднанні із захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Огляд складений на основі даних основних статей за період з 2011 р. до 2022 р. за запитом "Хвороби органів системи травлення", "Хвороби порожнини рота" на основі предметних рубрик MESH: Dental caries susceptibility, mouth diseases, gastrointestinal diseases, malabsorption syndromes, dental caries, tooth demineralization тощо. Остаточний аналіз охоплює 75 робіт, що відповідають меті дослідження. Узагальнюючи результати аналізу літературних даних останніх років, можна констатувати, що в процесі виникнення й перебігу стоматологічної патології із сумісним ураженням шлунково-кишкового тракту беруть участь як місцеві, так і загальні чинники. Характер їхньої взаємодії буде визначати особливості перебігу стоматологічних захворювань. Проте відсутність переконливих даних про вікові особливості виникнення й розвитку стоматологічних захворювань, а також суперечливість результатів відносно значущості факторів ризику розвитку коморбідних станів ускладнює розробку методів їх лікування та профілактики. Перераховані особливості перебігу стоматологічних захворювань при поєднаному ураженні з хворобами шлунково-кишкового тракту вказують на обов'язкову комплексність проведення лікування з урахуванням сумісної патології.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/59834
ISSN: 1817-7883
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри терапевтичної стоматології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Вісник ВНМУ №2 2023.pdf4.27 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.