Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/59857
Title: Характеристика акторного складу та конфігурації партійних систем країн Центральної Європи за результатми парламентських виборів 2023 року
Other Titles: CHARACTERISTICS OF THE ACTOR COMPOSITION AND CONFIGURATION OF PARTY SYSTEMS OF CENTRAL EUROPEAN COUNTRIES ACCORDING TO THE 2023 PARLIAMENTARY ELECTIONS RESULTS
Authors: Остапець, Юрій Олександрович
Червеняк, Кристина Тарасівна
Кеменяш, Олександр Михайлович
Keywords: Європейський Союз, Центральна Європа, парламентські вибори, політичні партії, партійні системи, мейнстримні партії, партії «нової політики», праворадикальні (ультраправі) партії.
Issue Date: 2024
Publisher: Одеса: Гельветика
Citation: Остапець Ю. О., Червеняк К. Т., Кеменяш О. М. Характеристика акторного складу та конфігурації партійних систем країн Центральної Європи за результатми парламентських виборів 2023 року. Регіональні студії. 2024. № 36. С. 59-68.
Abstract: Охарактеризовано парламентські вибори 2023 року в країнах Центральної Європи, які є членами Європейського Союзу: Естонії (28.02.2023 – 05.03.2023), Болгарії (02.04.2023), Словаччині (30.09.2023) та Польщі (15.10.2023). Зазначено про вплив на виборчі процеси російсько-української війни та їх наслідків для надання військової допомоги Україні. Зроблено висновки про зміни, які відбулися у партійних системах країн Центральної Європи за результатами парламентських виборів 2023 року. Підкреслено, що за результатами парламентських виборів в Естонії перемогу здобула проурядова Партія реформ. При цьому урядова коаліція була утворена у складі: Партії реформ, партії «Естонія 200» та Соціал-демократичної партії Естонії. Вказано, що парламентські вибори в Болгарії не змінили акторний склад і конфігурацію партійної системи (індекс волатильності для парламентських партій становить 14,1 %). Між двома провідними партіями («Продовжуємо зміни» та «Громадяни за європейський розвиток Болгарії»), які не змогли утворити урядову коаліцію, була досягнута домовленість про те, що вони по черзі будуть очолювати уряд. Акцентовано, що парламентські вибори в Словаччині завершилися електоральним реваншом Р. Фіцо та партії «Напрям – Соціал-демократія». Урядова коаліція була утворена у складі політичних партій: «Напрям – Соціальна демократія», «Голос – Соціальна демократія», Словацька національна партія. Зазначено про вплив на результати парламентських виборів популістської риторики та російської пропаганди. А також вказано про поляризацію політичних уподобань виборців, яка пов’язана, перш за все, з підтримкою / непідтримкою України у російсько-українській війні. Підкреслено, що результати виборів до польського парламенту засвідчують про майже рівномірний розподіл електоральних уподобань між право і лівоцентристськими політичними силами: партією «Право і справедливість» та «Громадянською коаліцією». Зроблено висновок, що вагомий вплив на результат парламентських виборів 2023 р. у країнах Центральної Європи мала російсько-українська війна. І ця тенденція в майбутньому для країн Європейського Союзу буде посилюватися. Якщо результат виборів у Естонії, Болгарії і Польщі не змінив політику цих країн щодо України, то електоральний результат Словаччини кардинальним чином змінює ставлення до України: урядовий кабінет відразу задекларував про припинення військової допомоги Україні.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/59857
ISSN: 2663-6115
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри політології і державного управління

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Остапець_ПВ_ЦЄ_2023.pdf467.07 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.