Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/60167
Title: Карпатська Україна: міфи і реальність
Authors: Вегеш, Микола Миколайович
Чаварга, Анна Петрівна
Keywords: Карпатська Україна, Августин Волошин, державотворення, українська ідея, Галичина
Issue Date: 2024
Publisher: Медіапортал Правда Є
Citation: Вегеш М., Чаварга А. Карпатська Україна: міфи і реальність. URL: https://pravdaye.com.ua/karpatska-ukrayina-mify-i-realnist/
Abstract: Впродовж 1938–2020 років опубліковано близько двох тисяч наукових та науково-популярних праць про Карпатську Україну. Кожна нова публікація заповнює якусь прогалину в історії становлення і розвитку Карпато-Української держави наприкінці 1930-х років ХХ століття. Після виходу перших публікацій, а вони з’явилися вже тоді, коли тривав процес формування Карпато-Української держави, виникло чимало міфів, які існують й досі.
Description: Міф перший: Карпатська Україна як одноденна держава Цей міф виник ще наприкінці 1930-х років, коли Майкл Вінч опублікував книгу «Одноденна держава»: свідчення англійського очевидця про події Карпатської України». Називаючи Карпато-Українську державу «одноденною», автор мав на увазі сам факт проголошення її незалежності 14 березня та ратифікацію 15 березня 1939 р., про що писав у вступі: «п’ятимісячний період пильної міжнародної уваги увінчався в березні проголошенням республіки». Незважаючи на те, що М. Вінч досить чітко визначає хронологічні межі існування Карпатської України, а саме від жовтня 1938 р., коли закарпатці вибороли автономні права, й до середини березня 1939 р., тобто проголошення повної незалежності та трагічних подій, що трапилися після вторгнення угорських військ; чимало сучасних авторів, здебільшого з антиукраїнськими поглядами, використовують назву книги англійського журналіста для маніпуляцій. Такий підхід до висвітлення історичних подій 82-річної давнини, на наш погляд, не лише є неповним, але й науково необґрунтованим. По-перше, створення Карпато-Української держави вважаємо заслугою українських патріотичних сил. Короткочасне існування автономного, а згодом самостійного Закарпаття (Підкарпатська Русь, Карпатська Україна) збіглося з гострою політичною кризою в Центральній Європі напередодні Другої світової війни. Проте, незважаючи на складну міжнародну ситуацію, Закарпаття вибороло автономні права й будувало свою державність у союзі з чехами і словаками .
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/60167
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри політології і державного управління



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.