Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/60729
Title: Novel functional food for the prevention of non-communicable diseases.
Other Titles: Новий функціональний харчовий продукт для запобігання не комунікаційним захворюванням
Authors: Баті, Вікторія Віталіївна
Бойко, Надія Володимирівна
Keywords: Keywords: functional food; personified approach; intestinal microbiota; antimi crobial activity; ant, функціональний продукт; персоніфікований підхід; кишкова мікробіота; антимікробна активність; протизапальна актив ність; рослинні екстракти; пробіотики
Issue Date: 2019
Publisher: Журнал "Біологічні студії"
Citation: Bati V. V. Boyko N.V. Novel functional food for the prevention of non-communicable diseases. Біологічні студії. 2019. №1, Т.13. С. 71 – 84.
Series/Report no.: ;№1, Т. 13.
Abstract: This work is devoted to a coverage of our new approaches in a design of functional food products (FFPs). In our opinion, the necessary requirement for the construction of such new FFPs is a use of sequenced microorganisms with (clinically) proven beneficial biological properties (as probiotic components or microbial fermentation, starters of fer mentation) and edible plants including berries which in turn are a source of prebiotic and biologically active substances, whose content largely depends on the conditions of cul tivation and methods of technological food processing. We have developed and proposed for production of FFP with the expected (prog nostic, predefined) specific properties. This is a sour milk drink consisting of pre-selec ted with biological properties established in vitro and in vivo [3, 4] the probiotic composi tion of authors strains of microorganisms Lactobacillus casei ATCC 27139, Lactobacil lus plantarum JCM 1149, L. casei MGB63-1, L. plantarum and prebiotic component presented by extracts (freshly dried juice) of сherry plum, blueberries, pomegranate, persimmon and сornelian cherry. These plant extracts (berries) are rich in biologically active substances (BAS) and are characterized by the ability to modulate the microbio cenosis of human intestine causing its correction towards a reduction of pathogenic and opportunistic pathogens and growth of beneficial microorganisms, antioxidant and anti inflammatory properties [13, 26]. Functional product possesses antibacterial activity against pathogens of the intestinal infections of Escherichia coli (EPEC), Salmonella enterica subspecies enteri ca serovar Enteritidis (S. enteritidis), Shigella dysenteriae until complete inhibition of their growth after 72 hours of co-cultivation. Also, an essential antibacterial activity of sour milk beverage with blueberry extract was established in relation to a number of the opportunistic microorganisms such as Morganella morganii, Staphylococcus aureus, methicillin-resistant S. aureus (MRSA), Enterobacter cloacae. The same effect was obser ved for the E. coli ATCC 25922 collection strain. The dairy drink with cherry plum showed antibacterial activity against strains of microorganisms: E. coli ATCC 25922, EPEC, S. au reus, MRSA, S. enteritidis, S. dysenteriae, Pseudomonas aeruginosa, Enterobacter cloa cae. The dairy product with blueberries was suppressed by: P. aeruginosa, M. morganii, Listeria monocytogenes, S. enteritidis, S. dysenteriae, S. aureus, E. coli ATCC 25922, EPEC, MRSA, and also comensal strains of E. coli 058 and E. coli Schaedler’s. However, it has been noted that a suppressive action was increased with the addition of native ex tracts (blueberries / cherry plum / dill / pomegranate). Cherry plum and pomegranate had a greater antagonistic effect on Klebsiella pneumonia and K. oxytoca. At the same time, a new generation FFP stimulated growth of representatives of useful microbiota.
Description: Робота присвячена висвітленню реалізованих нами нових підходів у констру юванні функціональних продуктів харчування (ФПХ). На нашу думку, необхідною вимогою для конструювання таких нових ФПХ є використання секвенованих мікро організмів із (клінічно) доведеними корисними біологічними властивостями (як пробіотичних компонентів чи мікробних заквасок, стартерів бродіння) і їстівних рослин, зокрема, ягід, які у свою чергу, є джерелом пребіотичних та біологічно ак тивних речовин, вміст яких значною мірою залежить від умов культивування і спо собів технологічної обробки їжі. Нами розроблено і запропоновано для виробництва ФПХ із очікуваними (про гностичними, наперед заданими) специфічними властивостями. Це кисломолоч ний напій, який складається із попередньо відібраних нами за біологічними влас тивостями встановленими in vitro та in vivo [3, 4] пробіотичної композиції автор ських штамів мікроорганізмів Lactobacillus casei ATCC 27139 Lactobacillus plantarum JCM 1149, L.casei MGB63-1, L. plantarum та пребіотичної складової, представленої екстрактами (свіжовитиснений сік) ягід аличі, чорниці, гранату, хурми та кизилу. Ці рослинні екстракти (ягоди) багаті на біологічно активні речовини (БАР) і характе ризуються здатністю спрямовано модулювати мікробіоценоз кишечника людини, зумовлюючи його корекцію у бік зменшення патогенних та умовно-патогенних і зростання корисних мікроорганізмів, антиоксидантними та протизапальними властивостями [13, 26].Функціональний продукт має антибактеріальну активність щодо збудників кишкових інфекцій – Escherichia coli enteropathogenic (EPEC), Salmonella enterica підвид enterica серовар Enteritidis (S. enteritidis), Shigella dysenteriae, до повного пригнічення їхнього росту через 72 год сумісного культивування. Також встановле но суттєву інгібуючу активність кисломолочного напою з екстрактом чорниці стосов но низки умовно-патогенних мікроорганізмів, таких як Morganella morganii, Staphylo coccus aureus, метицилін-резистентний S. aureus (MRSA), Enterobacter cloacae. Таку ж саму дію було відмічено стосовно колекційного штаму E. coli ATCC 25922. Кисломолочний напій з аличею показав антибактеріальну дію стосовно штамів мі кроорганізмів: E. coli ATCC 25922, EPEC, S. aureus, MRSA, S. Enteritidis, S. dysente riae, Pseudomonas aeruginosa, Enterobacter cloacae. Кисломолочний продукт із чор ницею пригнічував: P. aeruginosa, M. morganii, Listeria monocytogenes, S. enteritidis, S. dysenteriae, S. aureus, E.coli ATCC 25922, EPEC, MRSA, а також і коменсальні штами E. coli 058 та E. coli Schaedler’s. Досліджено, що пригнічувальна дія кисло молочного продукту збільшилася із додаванням нативних екстрактів (чорниці/али чі/кропу/гранату). Алича та гранат мали більшу антагоністичну дію стосовно Kleb siella pneumonia і K. oxytoca. Водночас ФХП нового покоління стимулював ріст представників корисної мікробіоти.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/60729
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри мікробіології, вірусології та імунології з курсом інфекційних хвороб

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Novel_functional_food_for_prevention_of_non-commun.pdf2.61 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.