Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/61364
Title: Під юрисдикцією Еґера: канонічно-правове становище мукачівських єпископів русинів у 1491–1646 роках
Other Titles: Under Eger's jurisdiction: the canonical and legal position of mukachevo bishops in 1491–1646
Authors: Фенич, Володимир Іванович
Keywords: русини, мукачівські єпископи, Мукачівська єпархія, еґерський єпископ, Еґерська єпархія, Ужгородська унія, канонічно-правовий статус, священики, монастир, вірники
Issue Date: 2020
Publisher: Богословсько-історичний науково-дослідний центр імені архімандрита Василія (Проніна)
Citation: Фенич В. Під юрисдикцією Еґера: канонічно-правове становище мукачівських єпископів русинів у 1491–1646 роках. / Володимир Фенич // Наукові записки Богословсько-історичного науково-дослідного центру імені архімандрита Василія (Проніна). – 2020. – № 7. – С. 101-150.
Abstract: У даній публікації автор намагається відповісти на питання, що відбулося 24 квітня 1646 р. в родинній каплиці Друґетів та на території Ужгородського замку і як це розуміти з канонічно-правової точки зору. Частина північно-східної території Угорського королівства, на якій здавна проживали русини, що мали свого єпископа в Мукачеві від 1491 р., але не мали фундаційної грамоти про заснування єпархії, відповідно до 9-ї конституції IV-го Латеранського собору (1215) тривалий час (до 1646 р.) проживали на території юрисдикції еґерського латинського єпископа таким чином, що вони цього й самі не знали, а він ними ніколи не переймався. Щойно після того як вони (незначною частиною) повернулися до єдності з Римською церквою у 1646 р., звідки відлучилися десь після татарської інвазії в Угорщині (1241) і стали з офіційної точки зору Апостольської королівської церкви схизматиками, в розумінні еклезіології Тридентського собору (1545–1563) стали католиками (спочатку унію у травні 1642 р. прийняв їхній владика Василь Тарасович, а 24 квітня 1646 р. її прийняла незначна частина духовенства в кількості 63-х священиків), влада латинського єпископа Еґеру перетворилася на реальну і de facto і de iure. Тепер, у 1646 р., під впливом кальвінізації, Брестської унії (1596) та рекатолизації, частина з’єднаного (уніатського) духовенства на чолі з двома монахами-василіанами – угорцем сербського походження Петром Партенієм Петровічем та поляком русинського походження з Галичини Гавриїлом Косовицьким (Косовичем), як справжні християникатолики (baptista), які без примусу і насилля добровільно навернулися до єдності з Римською церквою, їм було дозволено присягнути на вірність латинському єрархові Еґера як своєму єдиному законному ординарному єпископові, закріпивши свою шану і послух власноручними підписами та печатками.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/61364
ISSN: 2617-1317
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри модерної історії України та зарубіжних країн

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ПІД ЮРИСДИКЦІЄЮ ЕҐЕРА.pdf731.86 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.