Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/61473
Title: Греко-католики ужгородської унійної традиції: міфи, стереотипи, реалії
Authors: Фенич, Володимир Іванович
Issue Date: 2019
Publisher: Вид-во В. Падяка
Citation: Фенич Володимир. Греко-католики ужгородської унійної традиції: міфи, стереотипи, реалії / В. Фенич ; ДВНЗ «Ужгород. нац. ун-т», Наук.- дослід. центр іст.-реліг. студій «Логос». – Ужгород : Вид-во В. Падяка, 2019. – 248 с.
Abstract: До видання, присвяченого 370-й річниці Ужгородської церковної унії (1646– 2016), увійшли шість нарисів-досліджень із історії та історіографії Мукачівської греко-католицької єпархії та історії греко-католиків ужгородської унійної традиції, які сьогодні проживають у дев’яти країнах: Україні, Словаччині, Румунії, Угорщині, Сербії, Хорватії, Чехії, США та Канаді. На фоні історії Мукачівської єпархії та панорамного огляду історії греко-католиків ужгородської унійної традиції автор намагається акцентувати увагу на тому, що історичні міфи, серед яких найперше «фундаційний міф» карпатських русинів, пов’язаний із постаттю Теодора Коріатовича, вкорінилися в історіографії та політиці історичної пам’яті як стереотипи і звички. Натомість не лише історія Мукачівської греко-католицької єпархії у вузькому значенні, але й історія греко-католиків ужгородської унійної традиції в широкому контексті, на думку автора, мають значно репрезентативнішу, інклюзивну біографію, аніж те як їх представлено в конфесійно чи національно ангажованій історіографії та політиці історичної пам’яті.
Description: Рекомендовано до друку Науково-дослідним центром історично-релігійних студій «ЛОГОС» ДВНЗ «Ужгородський національний університет», протокол № 2 від 28 грудня 2017 р.
Type: Text
Publication type: Монографія
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/61473
ISBN: 978-966-387-122-6
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри модерної історії України та зарубіжних країн

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Greko-katoliki ukr.pdf9.23 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.