Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/62526
Title: Структурна диференціація глютонем-наїдків
Other Titles: Structural differentiation of glutonems that are connected with food
Authors: Іщенко, І. В.
Keywords: глютонема, структурний принцип, однокомпонентні назви, багатокомпонентні назви, жіноча проза, glutonema, structural principle, single-component names, multi-component names, women’s prose
Issue Date: 2022
Publisher: Видавничий дім "Гельветика"
Citation: Іщенко, І. В. Структурна диференціація глютонем-наїдків / І. В. Іщенко // Закарпатські філологічні студії / редкол.: І. М. Зимомря (голов. ред.), М. М. Палінчак, Ю. М. Бідзіля та ін. – Ужгород : Видавничий дім "Гельветика", – 2022. – Т. 1, вип. 26. – С. 56–59. – Бібліогр.: с. 59 (10 назв); рез. укр., англ. URL http://zfs-journal.uzhnu.uz.ua/archive/26/part_1/10.pdf
Series/Report no.: Закарпатські філологічні студії;
Abstract: У статті на матеріалі окремого доробку сучасного жіночого письменства (зокрема прозових творів Л. Денисенко «Сарабанда банди Сари», Г. Вдовиченко «Інші пів’яблука», «Тамдевін. Вовчі історії замку Гербуртів», Г. Пагутяк «Новий рік у Стамбулі», С. Пиркало «Кухня егоїста», Ю. Смаль «Теплі історії з корицею», М. Матіос «Кулінарні фіґлі», Ж. Куяви «Із медом полин») з’ясовано місце глютонем-наїдків. У відповідних текстах глютонічні найменування посідають особливе місце, бо вони надають творам модерної літератури мовно-естетичної виразності: кожна номема має свій структурно-семантичний і фукційно-стилістичний потенціал, оригінальний лінгвокультурний вияв. Прозові тексти сучасних український письменниць доволі часто насичені лінгвістичними знаками, що передають індивідуально-авторську манеру письма, містять нові, цікаві назви, що привертають увагу читача. Окрім того, глютонеми в українськомовній сучасній жіночій прозі являють собою не лише зразки національної культури, але й репрезентують авторську літературну традицію. Розглянуто основні підходи до структурної диференціації глютонічної лексики, акцентовано на актуальності вивчення глютонем у межах сучасного прозового доробку: праці науковців демонструють високий ступінь наукового підґрунтя, що стосується розподілу номем за семантичним, функційним та структурним принципами. Наше дослідження висвітлює лише окрему частину розвідки – у ньому зосереджено увагу на структурних типах та морфологічних моделях глютонем-наїдків. Так, скажімо, класифіковано й описано однокомпонентні й багатокомпонентні назви, що, своєю чергою, поділяються на такі групи, як-от: 1) найменування, що мають залежний іменник із прийменником з (із) в орудному; 2) найменування, що мають залежний іменник із прийменником з (із) у родовому відмінку; 3) найменування, що мають залежний іменник із прийменником на, у (в) у місцевому відмінку; 4) найменування, що складаються з відносного прикметника та іменника; 5) найменування, що мають складну поширену структуру. Результати статті демонструють специфіку структурного членування глютонем-наїдків, якими авторки активно послуговуються в межах окреслених творів, взаємозалежність мотиваційних та якісних ознаках основних компонентів страв (форма, текстура, колір, розмір тощо). У процесі дослідження з’ясовано, що найменування різних типів вирізняються й за способом приготування, що так само впливає на структуру назв.
The article is based on the material of a separate edition of modern women’s literature (in particular, the prose works of L. Denysenko «Sarabanda bandy Sary», H. Vdovychenko «Inshi piviabluka», «Tamdevin. Vovchi istorii zamku Herburtiv», H. Pahutiak «Novyi rik u Stambuli», S. Pyrkalo «Kukhnia ehoista», Yu. Smal «Tepli istorii z korytseiu», M. Matios «Kulinarni figli», Zh. Kuiavy «Iz medom polyn») the place of glutonems that are connected with food has been clarified. In the corresponding texts, glutonems occupy a special place, because they give the works of modern literature linguistic and aesthetic expressiveness: each nomen has its own structural-semantic and functional-stylistic potential, an original linguistic and cultural expression. The prose texts of modern Ukrainian women writers are quite often saturated with linguistic signs that convey the individual author’s style of writing, contain new, interesting names that attract the attention of the reader. In addition, glutonems in Ukrainian-language modern women’s prose are not only examples of national culture, but also represent the author’s literary tradition. The main approaches to the structural differentiation of glutonic vocabulary are considered, the relevance of the study of glutonems within the framework of modern prose work is emphasized: the works of scientists demonstrate a high degree of scientific basis, which concerns the distribution of nouns according to semantic, functional and structural principles. Our research covers only a separate part of the exploration – it focuses on the structural types and morphological models of glutonem-nodules.For example, single-component and multi-component names are classified and described, which are divided into such groups as: 1) names that have a dependent noun with a preposition with (from) in the instrumental case; 2) nouns having a dependent noun with a preposition with (from) in the genitive case; 3) nouns having a dependent noun with the preposition on, in in the local case; 4) names consisting of a relative adjective and a noun; 5) names with a complex common structure. The results of the article demonstrate the specificity of the structural division of glutonems, which the authors actively use within the outlined works, the interdependence of motivational and quality features of the main components of dishes (shape, texture, color, size, etc.). In the process of research, it was found out that the names of different types are also distinguished by the method of preparation, which also affects the structure of the names.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/62526
ISSN: 2663-4899
Appears in Collections:Закарпатські філологічні студії Випуск 26 Том 1 2022

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
СТРУКТУРНА ДИФЕРЕНЦІАЦІЯ ГЛЮТОНЕМ-НАЇДКІВ.pdf427.78 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.