Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/62844
Title: ЗАГАЛЬНОУКРАЇНСЬКИЙ КОНТЕКСТ ТРАДИЦІЙНОЇ КУЛЬТУРИ УКРАЇНЦІВ ЗАКАРПАТТЯ У СПАДЩИНІ ФЕДОРА ПОТУШНЯКА
Authors: Малець Н.Б., Малець О.О., Лях Т.О
Keywords: етнографія, культура, історія, фольклор, література, мова
Issue Date: 18-May-2023
Publisher: Мукачівський державний університет,
Citation: С 91 Сучасні тенденції розвитку науки й освіти в умовах поглиблення євроінтеграційних процесів : збірник тез доповідей за матеріалами ІІІ Міжнародної науково-практичної конференції (18-19 травня 2023 р., м. Мукачево). Мукачево : Вид-во МДУ, 2023. 557 с.
Abstract: Більшість предметів і етнографічних явищ на Закарпатті розвивалися від первісних до сучасних. Змінювалися соціально-економічні відносини, набирали все нових форм більшість з етнографічних явищ і матеріальної культури. Не маємо міграцій культур, але мігрують окремі культурні елементи найнесподіванішими шляхами. Вони можуть проникати непомітно і сприйматися на сприятливому ґрунті. Речі матеріальної культури мають свою усталену форму. Матеріальна основа життя народу та шляхи його культурного розвитку позначені тріумфом творчої праці людського розуму і рук. Заслугою етнографії як науки є те, що вона вивчає все багатство життя народу.
Description: Розглядаючи проблему заселення Закарпаття, Федір Потушняк виокремлював дві теорії. Одна з них про пізнє заселення Закарпаття українським населенням (слов’янами), що українці прийшли на територію тільки з приходом угорців. Цю теорію намагався довести О.Петров, О. Бонкало, А. Годинка. Друга теорія доводила, що закарпатські українці (слов’яни) жили в краї ще до приходу мадярів. (Г.Стрипський, Л. Нідерле, І. Меліх). Відповідно українців Закарпаття прийнято, за галицьким зразком, ділити на верховинців, бойків, лемків, а за домашнім поділом – на верховинців, долинян, лемаків та гуцулів.
Type: Text
Publication type: Тези до статті
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/62844
ISSN: УДК [005.332.2:001:378]:339.92(477:4)(043.2)
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри громадського здоров'я та гуманітарних дисциплін

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Збірник-тез2.pdf4.16 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.