Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/63098
Title: Роль гігієнічного виховання у системі первинної профілактики стоматологічних захворювань
Other Titles: THE ROLE OF HYGIENE EDUCATION IN THE SYSTEM OF PRIMARY PREVENTION OF DENTAL DISEASES
Authors: Мельник, Володимир Семенович
Дуганчик, Ян Іванович
Мельник, Софія Володимирівна
Keywords: гігієнічне виховання, уроки здоров'я, навчання гігієні ротової порожнини, профілактика, карієс зубів
Issue Date: 2024
Publisher: «Вісник стоматології»
Citation: Мельник В.С., Дуганчик Я.І., Мельник С.В. Роль гігієнічного виховання у системі первинної профілактики стоматологічних захворювань. «Вісник стоматології». № 1 (126) Т 51, 2024, с.42-47.
Abstract: Сьогодні поширеність та інтенсивність розвитку карієсу зубів і захворювань тканин пародонта у дітей в Україні є високою внаслідок недостатнього профілактичного догляду за ротовою порожниною у період росту та формування її органів і тканин. Важливим завданням профілактичної стоматології є гігієнічне навчання та виховання дітей дошкільного та шкільного віку, яке включає два розділи: санітарно-просвітницьку роботу та навчання методам гігієни порожнини рота.
Description: Досягти подібних результатів у нашій країні можна за умови якості гігієни ротової порожнини. Ставлення пацієнта до гігієнічного догляду багато в чому залежить від соціальних умов, рівня його культури та освіти, місця проживання, життєвих звичок, ступеня зайнятості, а також психоемоційного та гормонального статусу. Важливим завданням профілактичної стоматології є гігієнічне навчання та виховання дітей дошкільного та шкільного віку, яке включає два розділи: санітарно-просвітницьку роботу та навчання методам гігієни порожнини рота. Висока ефективність гігієнічного навчання та виховання дітей у дошкільних та шкільних закладах може бути забезпечена тільки при дотримуванні єдності форм та методів, застосовуваних в умовах дитячих закладів. Особливе значення має виконання цих вимог при вихованні дітей раннього віку, коли закладаються основи гігієнічних знань, формуються гігієнічні навички та звички.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/63098
Appears in Collections:Навчально-методичні матеріали кафедри дитячої стоматології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Вісник с.42-47.pdf370.69 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.